Moğolistan’da Kanlı Fatih Cengiz Han’ın Kayıp Kalesi Bulundu

Japon ve Moğol arkeologlardan oluşan bir ekip Batı Moğolistan’da Moğol Fatihi Cengiz Han (1162 – 1227) dönemine ait bir askeri karakol bulduklarını açıkladılar. Araştırmacılar bu karakol’un Moğolların batıya doğru olan genişlemelerini ve ticaret yolları üzerindeki stratejilerini açıklamak adına değerli bilgiler taşıdığını belirttiler.

2001 yılında başlayarak oldukça geniş bir alanda sürdürülen yüzey araştırmaları sırasında araştırmacılar Çinli bir orta çağ Taoizm liderinin seyahat yazılarında söz edilen benzer coğrafya üzerine yoğunlaştılar. Coğrafya üzerinde havadan yürütülen çalışmalar sonucunda çekilen hava fotoğrafları sayesinde alanda 200×200 metre boyutlarında bir kale yapısı keşfettiler.

Geçen yaz tarihlendirme üzerine yürütülen çalışmalar sonucunda alandan ahşap yongalar ve hayvan kemikleri toplanmış tarihlendirmeler ise 13. yy ve 12 yy. göstermiş. Bu tarihler ve alandan gelen diğer buluntular sonucunda araştırmacılar bu kalenin Kanlı fatih Cengiz Han’ın Orta Asya coğrafyasını kana buladığı dönemlerde kullandığı bir kale karakol olduğuna karar vermişler.

1212 yılında Cengiz Han’a yakın bir yardımcısı tarafından yaptırıldığı düşünülen bir kalenin varlığı bilinmekte.Ancak gerek araştırmacılar gerek tarihi kaynaklar bu kalenin lokasyonu hakkında farklı bölgeler üzerinde yoğunlaşmakta mevzu bahis olan kalenin bu kale olup olmadığı ise anlaşılabilmiş değil buna rağmen kale Cengiz Han dönemi hakkında bazı ayrıntılara ulaşılması konusunda önemli ayrıntılar gizliyor.

Japon ve Moğol arkeolog grubu ise bölge ve kale üzerine araştırmalarına önümüzdeki dönemlerde de devam edecek.

ajw.asahi.com

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login