Mısır’ın Luksor kentinde şimdiye kadar bulunan en büyük mezarlardan birinde, 18. Hanedan dönemine ait bir lahit ve içinde Pouyou adlı bir kadın mumyası bulundu.
Farklı bir arkeolog ekibi ise, buranın yakınındaki başka bir mezarda, bir lahit içerisinde birçok mumya buldu. Lahit üzerinde Tanrıça Mut’u işaret eden hiyeroglif yazısı yer alıyor.
Keşifler hakkındaki daha önce yayınlanan kafa karıştırıcı haberler, tüm mumyaların tek bir mezarda bulunduğunu yazıyordu.
Mumya Ailesi mi?
Luksor’da (antik dönemlerdeki ismi Teb) bulunan TT33 adlı mezar, Mısırbilimci profesör Frédéric Colin liderliğindeki bir ekip tarafından kazılıyor. Mezar 19. yüzyıldan beri birkaç kez kazıldı ve birçok eser ortaya çıkarıldı. Ancak mezar o kadar büyük ki, bazı kısımları halen kazılamadı.
(Mısır’da Firavunlar Dönemine Ait Lahitler Bulundu)
Araştırma ekibinin yaptığı açıklamaya göre, yeni keşifler arasında 18. Hanedan döneminde (MÖ 1550-1295) yaşayan Pouyou’nun lahdi de yer alıyor. O zamanlar Mısır, günümüz Suriye’sine kadar uzanan bir imparatorluk olarak bağımsız ve güçlüydü.
Mezarda kime ait olduğu henüz belli olmayan, başka bir lahit de yer alıyor. Ekip yaptığı açıklamada, eserin tasarımından ve üzerindeki resimlerden yola çıkarak 17. Hanedana (MÖ 1580-1550) ait olduğunu söylüyor. O sırada, Batı Asya’dan bir grup olan Hiksoslar, Mısır’ın bir kısmını kontrol ediyordu.
(Antik Mısır Mezarında Mumyalanmış Kediler ve Bok Böcekleri Bulundu)
Buna ek olarak, ekip mezarda fakat lahdin dışında birkaç mumya daha keşfetti. Bakanlık, bu mumyaların aynı aileden olabileceğine değiniyor. Pouyou’nun da oradaki insanlara herhangi bir yönden bağlı olup olmadığı belli değil.
Mumyaların Gözetmeni
Araştırmacılar, diğer Luksor mezarında birkaç lahit ve mumya buldular ve burası arkeologlar tarafından TT28 olarak adlandırıldı. Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Waziri liderliğindeki ekip, şu anda bu mezarı kazıyor. Arkeologlar daha önce bu mezarın varlığını bilmesine rağmen, çoğu bilimsel olarak kazılmadı.
Yeni keşfedilen lahitlerden birindeki hiyeroglifler, bunun Thebes yakınlarındaki mumyalama tapınağının gözetmeni olan “Thaw InkhetIf” e ait olduğunu gösteriyor.
Mezardaki hiyeroglifler, InkhetIf’in bir dizi unvana sahip olduğunu ve tapınakta çalışanların tanrı Amun’un karısı olan tanrıça Mut’a taptığını gösteriyor. O zamanlarda Mısır’da Amon en güçlü tanrı ve onun kült merkezi olan Teb şehri de en güçlü şehir olarak kabul ediliyordu.
Bakanlığın bildirdiğine göre, arkeologlar bu mezarın içerisinde yaklaşık 1000 “ushabti” figürünün kalıntılarının yanı sıra daha fazla mumya ve lahit de buldular. Ushabtiler, ölenlere öbür dünyaya hizmet etmesi için onlarla birlikte gömülen heykelciklerdi.
Her iki mezarın kazısı ve kalıntılarının analizi devam ediyor.
Live Science. 27 Kasım 2018.
You must be logged in to post a comment Login