Antik Mısır Mezarında Mumyalanmış Kediler ve Bok Böcekleri Bulundu

Mısır’ın Kahire kentinde ortaya çıkarılan en eskisi 6.000 yıllık mezarlarda, onlarca kedi ve bok böceği mumyası bulundu.

Antik Mısırlılar, kedilerin ve diğer hayvanların, sonraki yaşamda özel bir konuma sahip olduğuna inanıyordu. C: Khaled Desouki/AFP

Kahire’nin güneyindeki Sakkara’daki piramit kompleksinin yakınında, en eskisi 6.000 yıldan uzun bir geçmişe sahip yedi lahitte, kedi mumyaları ve mumyalanmış bok böcekleri bulundu.

Mezarlardan birinde bulunan kedi heykelciği. C: Khaled Desouki/AFP

Mısır Eski Eserler Bakanı Khaled el-Enany, keşfin Nisan ayında başlatılan kazı çalışmaları sırasında Mısır arkeolojik misyonu tarafından yapıldığını duyurdu.

(Antik Mısırlılar Kedilerini Neden Bu Kadar Çok Sevdi?)

Khufu-Imhat’ın mezarında bulunan mumyalanmış bir bok böceği. C: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Yapılan açıklamaya göre, ortaya çıkarılan lahitlerden üçü kediler için kullanılmıştı, biri ise henüz açılmamıştı. Söz konusu keşif, Antik Memphis kenti tarafından kullanılan bir nekropol alanı olan Sakkara’da yeni bulunan bir mezarda yapıldı.

Sakkara nekropolündeki mezardan mumyalanmış kediler taşınıyor. C: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Sakkara bölgesi müdürü Mohamed Youssef, açılmamış lahdin Eski Krallık’ın Beşinci Hanedanlığı’na ait olduğunu ve cephesi ile kapısının sağlam olmasının, içeriğine hiç el değmemiş olduğuna işaret ettiğini söyledi. Youssef, uzmanların önümüzdeki haftalarda bu lahdi araştırmayı planladıklarını belirtti.

Yeni keşfedilen mezarda mumyalanmış bok böcekleri bulundu. C: Nariman El-Mofty/AP

Mısır’ın Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Mostafa Waziri, bölgede ilk defa bok böceklerinin mumyalarının ortaya çıkarıldığını söyledi.

Mısırlı bir arkeolog, Kahire’nin güneyindeki mumyalanmış kedileri temizliyor. Khaled Desouki/AFP

Waziri, ayrıca siyah boyalı üç bok böceği ile süslenmiş tonozlu bir kapak ile dikdörtgen kireçtaşı lahdin içinde iki mumya bulunduğunu aktardı.

Kahire’nin güneyindeki piramidin yanında bulunan antik mezarlardan kedi heykelleri ve mumyalar ortaya çıkarıldı. C: Khaled Desouki/AFP

Bok böceği mumyaları barındıran başka bir koleksiyon da daha küçük bir lahit içinde bulundu.

Sakkara’da, 4.000 yıldan daha eskiye ait buluntular. Geniş mezar alanı, Mısır’ın başkenti Memphis’e 2000 yıl boyunca hizmet etti. C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Waziri, “Mumyalanmış bok böcekleri eşsiz bir bulgu. Bu gerçekten nadir bir şey. Birkaç gün önce, o lahitleri keşfettiğimiz zaman, bok böceklerinin çizimleriyle süslenmiş bir şekilde kapalıydılar. Bunu daha önce hiç duymadım.” diyor.

Mezarda bulunan kedi mumyaları. C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Bulunan onlarca kedi mumyası arasında 100 adet ahşap, altın yaldızlı kedi heykelcikleri ve bir tane de kedi tanrıça Bastet’e adanmış bir bronz heykelcik vardı.

Bulunan kedi mumyalarından bazıları. C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Kediler Antik Mısır’da özel bir yer tutuyordu ve dini sunular olarak mumyalanıyordu.

Sakkara bölgesinde ahşaptan yapılmış altın yaldızlı bir aslan, bir inek ve bir şahin heykel koleksiyonu da ortaya çıkarıldı.


Reuters. 11 Kasım 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login