Mısır’daki Renkli Mezarda Mumyalanmış Fareler Bulundu

Rengarenk boyanmış bir Antik Mısır mezarında, diğer hayvanlarla birlikte gömülen onlarca mumyalanmış fare bulundu.

Antik Mısır mezarı içindeki hiyeroglifler ve resimler. C: Khaled Desouki/AFP

Kahire’nin yaklaşık 390 km güneyinde Nil’e yakın bir çöl alanı olan Sohag kasabası yakınlarındaki iyi korunmuş ve özenle boyanmış mezarın, 2000 yıldan daha eski olan Ptolemaik dönemden kalma olduğu düşünülüyor.

(Antik Mısır Mezarında Mumyalanmış Kediler ve Bok Böcekleri Bulundu)

Mezarın Tutu adlı kıdemli bir yetkili ve karısı için inşa edildiğine inanılıyor.

Söz konusu mezar, geçtiğimiz Ekim ayında, kaçak kazı yapan definecilerin yakalandığı bölgede keşfedilen yedi mezardan biri.

Mumyalanmış fareler ve şahinler, Sohag yakınlarındaki yeni keşfedilen mezar yerinde sergileniyor. C: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Mezarın boyalı duvarları, mezar sahibinin tarlada çalışan halini ve cenaze alayı görüntülerinin yanı sıra, hiyerogliflerle yazılmış aile şeceresini gösteriyor.

Eski Eserler Konseyi genel sekreteri Mostafa Waziri, “Bu keşif, bugüne kadar bu bölgede yapılan en heyecan verici keşiflerden biri. Çok güzel ve renkli bir mezar.” diyor.

Mezarda bulunan kadının ve bir çocuğun mumyaları da sergilenmekte. C: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

“Duvardaki resimler, farklı tanrı ve tanrıçalara hediyeler veren ve hediyeler alan mezar odasının sahibi Tutu’nun betimlemelerini gösteriyor. Aynı şeyi karısı Ta-Shirit-Iziz için de görüyoruz. Ancak karısının betimlemelerinde, öbür dünya kitabından ayetler de var.”

Sığ mezar odasının dışında 35-50 yaş arası bir kadın ve 12-14 yaş arası bir erkek çocuğun mumyaları vardı. Bu iki mumyanın yanında ise 50’den fazla mumyalanmış fare, kedi ve şahin bulunuyordu.

Ptolemaik döneminin başlarında üst düzey bir görevli için yapıldığı sanılan mezardaki dekoratif yüzlerin parçaları. C: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Bölgedeki Ptolemaios egemenliği, MÖ 30 yılında Roma’nın fethine kadar yaklaşık üç yüzyıl sürdü.

2000 yıldan daha eski olan mezarın içindeki duvar resimleri oldukça iyi korunmuş. C: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Mısır hükümeti, Sohag bölgesini “Mısır’daki tarihi en zengin şehirlerden biri” olarak nitelendiriyor. Geçtiğimiz yıl buraya bir de müze açıldı.


The Guardian. 6 Nisan 2019.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login