Mısır’da bulunan bir mezarlıkta tam 1 milyon mumya olduğu düşünülüyor! Mumyalar Mısır’ın Roma ya da Bizans hakimiyeti altında olduğu zamana , 1. ve 7. Yüzyıllar arasına tarihleniyor. Arkeologlar 30 yıldır kireç taşı kayalarının içine oyulmuş mezarlığı ve yakınındaki bir piramidi inceliyorlar.
Proje direktörü Kerry Muhlestein mezarların çok geniş bir alan içinde çok yoğun olarak bulunduğunu söyledi. 2 metre derinliğinde, 5 metreye 5 metre büyüklüğünde bir alanda normalde 40 mezar bulunuyormuş. Bu bilgi göz önüne alınarak hesaplanınca, mezarlıkta 1 milyon mezar bulunduğu sonucu ortaya çıkıyor.
Sıradan Mısırlıların Mezarları
Bulunan mezarlar krallar ya da kraliyet mensuplarına ait değil. Çoğunun mezar hediyesi de yok, hatta bir tabutla bile gömülmemişler. Ölenlerin çoğunun iç organları vücutlarından çıkarılmmaış, ama kuru çöl koşulları nedeniyle mumyalaşmışlar. Muhlestein “Bu insanların gerçek anlamda mumyalandığını söyleyemeyiz, ama mumyalaşmış olarak tanımlanabilir” dedi.
Muhlestein mezarların sıradan insanlara ait olduğunu belirtti. Yazılı kaynaklarda sıradan insanlardan bahsedilmediği için genelde onlar hakkında fazla bilgiye ulaşılamıyor.
Mezarların sakinleri alt tabakadan olmasına karşın, keten, cam, ve renkli çocuk patikleri gibi birçok ilginç buluntu ortaya çıkarılmış. Muhlestein “Çok az olan maddi varlıklarının çoğunu bu mezarlara harcamış olmalılar” dedi.
Küçük bir Çocuğun Mumyası
Mezarlıkta, başka mumyalarla birlikte gömülmüş 18 aylık bir çocuk mumyası bulundu. Araştırmacılar çocuk gömüsünü şöyle tarif etti: “Çocuk bir gömleğe sarılmıştı, bir kolyesi ve bileklerinde ikişer bilezik vardı. Mumyalama işleminin çoğu bu küçük çocuğa uygulanılmak istemiş: çocuğun ayak parmakları, ayak tırnakları, beyni ve dili çok iyi korunmuş durumdaydı. Takılar takmış olması bize bir kız çocuğu olduğunu düşündürtüyor ama emin değiliz. Çok büyük bir özenle gömülmüş, onu çok seven biri elinden geleni yapmış gibi. Çok üzücü, ama başarılı da olmuşlar, küçük çocuk çok güzel bir şekilde gömülmüş.”
Bu Kadar İnsan Nereden Geldi?
Bir milyon mumyanın nereden geldiği hala arkeologların çözmeye çalıştığı bir sır. Yakındaki köy oldukça küçük ve bu kadar çok cesetin oradan çıkması imkansız gibi. Yakınlarda Philadelphia adında bir şehir de bulunuyor fakat o şehre ait başka mezarlıklar zaten var.
Civarda ayrıca küçük bir piramit de var. Ama bu piramit 4,500 yıl önce inşa edilmiş, yani mezarlığın ilk kullanıldığı zamanla arasında en az 2000 yıl fark var.
Boyu 2 Metreyi Geçen Mumya
Araştırmacılar, son 30 yılda mezarlıkta 1000’den çok mumya kazmışlar ve aralarından çoğunun ilginç hikayeleri var. Bunlardan bir tanesi, 2 metrenin üstünde boya sahip, mezara sığmadığı için ikiye katlanıp mezara koyulan bir mumya. Muhlestein bunun o zamanki kötü beslenme koşullarına göre olağanüstü bir boy uzunluğu olduğunu, hatta kişi çok iyi beslenmiş olsa bile bu boya ulaşmasının alışılmadık olduğunu söyledi. Bunun nedeninin büyüme hormonunun fazla salgılanmasına yol açan bir hastalık olabileceği düşünülüyor.
Sarışın Mumyalar, Kızıl Mumyalar…
Muhlestein kazının bir yayın açığı olması nedeniyle bu ve benzeri birçok bulgunun daha yayınlanmadığını, ama arkeologları ve halkı bulgularından haberdar etmek istediklerini söyledi.
Araştırma ekibi, kazdıkları mumyalarla ilgili bilgileri bir veritabanına da girmeye başlamış. Daha ilk aşamalarında olmalarına rağmen şimdiden ilginç bağlantılar fark etmişler. Mumyalar saç renklerine göre belli bölgelerde toplanmış görünüyor, sarı saçlı mumyalar bir küme oluşturmuşken, kızıl saçlılar başka bir kümede toplanmış. Muhlestein, bunun mezarlığın belli yerlerinde aile bölgeleri ya da genetik gruplar olabileceği anlamına geldiğini söyledi.
You must be logged in to post a comment Login