Mısır’daki Firavun Nekropolünde Antik Mezarlar Keşfedildi

Mısır, başkent Kahire’nin hemen dışındaki bir Firavun nekropolünde yakın zamanda keşfedilen, iyi dekore edilmiş antik mezarları sergiledi.

Beş mezar bu ayın başlarında ortaya çıkarıldı ve Eski Krallık’a – kabaca MÖ 2700’den MÖ 2200’e kadar uzanan bir döneme ve Eski Krallık’ın çöküşünden sonra bir yüzyıldan fazla süren Birinci Ara Döneme kadar uzanıyor.

(İlgili: Sakkara’da Antik Heykeller ve Tabutlar Bulundu)

Eski Eserler Yüksek Konseyi genel sekreteri Mostafa Waziri, arkeologların siteyi Eylül ayında kazmaya başladığını söylüyor. Waziri, mezarların, eski Mısır’daki bölgesel yöneticiler ve saray denetçileri de dahil olmak üzere üst düzey yetkililer için olduğunu söylüyor.

Waziri, “Bu beş mezarın hepsi iyi boyanmış, iyi dekore edilmiş. Kazılar durmadı. Kazılarımıza devam etmeyi planlıyoruz. Bu alanda daha fazla mezar bulabileceğimize inanıyoruz.” diyor.

Mezarlar, Kahire’nin 24 kilometre güneybatısındaki Sakkara Nekropolü’nde yer alan Djoser Basamak Piramidi yakınında bulundu. Mezarların içinde ayrıca büyük taş tabutlar, ahşap tabutlar ve küçük heykeller ve çanak çömlek dahil diğer eserler vardı.

Bakanlığın sosyal medya sayfalarında paylaşılan görüntülerde, mezarlara giden mezar çukurları görülüyor. Duvarların hiyeroglif yazıtlar ve kutsal hayvanların ve eski Mısırlılar tarafından kullanılan yaşam sonrası eşyaların resimleriyle süslendiği görülüyor.

Sakkara bölgesi, Mısır’ın eski başkenti Memphis’te, ünlü Gize Piramitlerinin yanı sıra Abu Sir, Dahshur ve Abu Ruwaysh’deki daha küçük piramitleri içeren geniş bir nekropolün parçası. Memphis kalıntıları, 1970’lerde UNESCO Dünya Mirası alanı olarak belirlendi.

Son yıllarda Mısır, ülkeye daha fazla turist çekme umuduyla uluslararası medyaya ve diplomatlara yeni arkeolojik buluntuları yoğun bir şekilde tanıtıyor.


AP. 20 Mart 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login