Mısır’daki Abidos kentinde açılan bir defineci çukurunda, üzerinde firavuna ait simgeler ve kabartmalar bulunan bir taş blok bulundu.
Antik Abidos kentinde kerpiç tuğlalı bir evin inceleyen yetkililer, bu sırada ev sahibinin yeri kazdığını tespit etti. Kabartmalı taş blok, defineci çukurunun 4 metre altında bulundu.
Keşfedilen kabartma, II. Nectanebo’nun “Cartouche” (Kraliyet ismini belirten hiyeroglif kümesi) ile süslenmiş. II. Nectanebo, Mısır’ın 30. hanedanlık döneminde, MÖ 360 ile 342 yılları arasında hüküm sürdü ve Pers yenilgisi öncesinde Mısır’ın son yerli firavunu olarak tarihe geçti.
Kabartmanın bulunduğu Abidos kenti, Nil Nehri’nden yaklaşık olarak 10 km uzakta bulunan ve pek çok firavunun gömülü olduğu kutsal bir bölge olarak biliniyor. I. Seti Tapınağı ve Ahmose piramiti gibi pek çok önemli Antik Mısır yapısına da ev sahipliği yapıyor.
Abidos kenti özellikle Mısır’ın yeryüzü tanrısı Osiris adına adanmış bir kült merkezi olarakta önem arz ediyor. Pek çok firavun da bu kült alanında Osiris adına mezarlarını buraya yaptırdı ve II. Nectanebo da onlardan biriydi.
Yapılan açıklamada kabartmanın olasılıkla II. Nectanebo’nun mezarının bulunduğu tapınaktan veya yapıdan çıkarıldığı ve o yapıda bir duvar uzantısının parçası olabileceği belirtildi.
Şu an için koruma altına alınan yapı hakkında daha detaylı bilgiler edinmek adına alanda kazı çalışmaları yürütülecek.
Her ne kadar Mısır’da eser kaçakçılığı sıkı kanunlarla korunsa da, hala eserlerin üzerinde çok büyük bir kara pazar bulunuyor. Çoğu zaman yasadışı yollarla çıkarılmış olan eserler de yasal antika pazarları arasına karışıyor ve bu eserleri ayırt edebilmek oldukça zor.
Sadece 2016 yılında Mısır ile ABD arasında yaklaşık 50 milyon dolarlık eserin el değiştirdiği biliniyor.
Live Science. 19 Mayıs 2017.
5.000 Yıl Önce Güneş’in Kararması Bu Garip Ritüelleri Tetikledi
Peru’da İnkalara Ait İki Kilometrelik Yeraltı Labirenti Keşfedildi
Tarih Öncesinde Sanat ve Şamanizm: Neyir Kolankaya Röportajı
You must be logged in to post a comment Login