Mısır’da Firavunun ‘Tek Dostuna’ Ait Mezar Keşfedildi

Mısır’da bir piramidin yakınında, firavunun ‘tek dostuna’ ait bir mezar kompleksinin kalıntıları keşfedildi.

Kaires mezar kompleksinde mezar şapelinin girişini gösteren bir yakın çekim görüntü. Mezar şapelinin çoğu yok olmuş. C: Czech Institute of Egyptology

Mısır’da bir firavunun ‘tek dostuna’ ait bir mezar kompleksinin kalıntıları, Abusir’deki bir piramidin yakınında keşfedildi.

Mezar alanı, küçük bir şapel ve mezarın kalıntılarını içeriyor. Arkeologlar antik çağlarda soyulmuş olan mezarın içinde, “kralın tek dostu” ve “Sabah Evinin (firavun giyindiği ve kahvaltı yaptığı yer) sırrını koruyan” Kaires adlı bir rahibe atıfta bulunan bir heykelin kalıntılarını buldular.

(Mısır’da 1700 Yıllık Çizgili Çorap Bulundu)

Arkeologlar, yazıtın hangi firavuna atıfta bulunduğundan emin değiller ama bazı ipuçları var: Mezar kompleksi, firavun Neferirkara’ya (saltanatı MÖ 2446–2438) ait bir piramidin yakınında bulundu; ve onun heykeli üzerine kaydedilen diğer başlıklar, Kaires’in Neferirkara’ya ve onun selefi Sahure’ye ait olan “piramit komplekslerinde hizmet eden rahiplerin müfettişi” olduğunu söylüyor.

Firavunun “tek dostu” olduğunu iddia eden bir rahip olan Kaires’e ait 4.400 yıllık bir mezar kompleksi Mısır’daki bir piramidin yakınında keşfedildi. C: Czech Institute of Egyptology

Heykelde, Kaires tarafından tutulan diğer önemli başlıklar listeleniyor: “tüm kralların çalışmalarının gözetmeni” ve “Yaşam Evinin en önemlisi”. Yaşam Evi, çeşitli konularda bilgiler barındıran papirüsleri içeren türden bir kütüphane idi. Mısır’da 4.000 yıldan daha eskiye tarihlenen çok az papirüs bulundu.

(Antik Mısır Tapınağında Savaşçı Firavunun Yazıtı Bulundu)

Arkeologlar, Kaires’in bir veya daha fazla firavuna gerçekten “tek dost” olup olmadığını asla bilemeyecek. Bununla birlikte, onun özenli mezarından yola çıkarak, saygın biri olarak kabul edildiği düşünülüyor. Arkeologlar, Kaires’in, kraliyet ailesinin üyeleri ve en yüksek devlet adamları için özel olarak ayrılmış bir yere gömüldüğünü söylüyor.

Buna ek olarak, buradaki mezar alanındaki şapelin tabanında bazalt bloklar yer alıyor ve bu son derece sıradışı bir durum. Çünkü sadece firavunların mezar yapımında bazalt kullanmalarına izin verilmişti.

Kaires’in mezarında lahit bulunmuş olmasına rağmen, mumyası henüz bulunamadı, ancak kazılar devam hâlâ devam ediyor.


Live Science. 9 Ekim 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login