Mısır’da Demetria Adlı Kadının Mezarı ve Kabartması Bulundu

Neredeyse 2.000 yıl önce, Romalıların Mısır’ı yönettiği bir dönemde, “Demetria” adında bir kadın, Sakkara’da görkemli bir şekilde dekore edilmiş bir mezara gömüldü.

Antik Mısır oymasındaki Grekçe yazıt.

Yeraltı mezarında bulunan bir oyma, Demetria’yı üzüm taşırken ve gösterişli bir elbise giyerken betimliyor. Bir çeşit evcil hayvan ona bakıyor ve elbisesinin üstüne iki patisini koymuş.

(Mısır’da Rahip Mumyaları Olan 30 Tabut Keşfedildi)

Profesör Nozomo Kawai’nin liderliğindeki araştırma ekibi, bu mezarı, Mısır’ın ilk başkenti Memphis’teki kraliyet mensupları ve diğer yetkililer için nekropol olarak hizmet vermiş geniş bir mezarlık alanı olan Sakkara’da keşfetti.

Yeraltı mezarının dıştan görünümü. Romalıların Mısır’ı yönettiği bir zamanda neredeyse 2.000 yıl önce inşa edilmişti.

Roma dönemi Mısır konusunda uzman olan Roger Bagnall, Mısır Eski Eserler Bakanlığı tarafından yayınlanan resimlerde görülen yazıları tercüme etti.

Demetria’yı bir evcil hayvanla betimleyen kabartmada, “Ammonia’nın torunu Menelaos’un kızı Demetria, saygıdeğer, elveda.” yazıyor.

Soldan sağa Mısır tanrıları Seth, Thoth ve Anubis.

Ammonia, Demetria’nın baba tarafından büyükannesi gibi görünüyor. Bagnall’a göre baba tarafından dedenin ismi anılmadığından, onun gayrı meşru olduğu düşünülebilir.

Yeraltı mezarında bulunan başka bir oymada, üzerlerinde kanatlar olan Mısır tanrıları Seth, Thoth ve Anubis var. Tanrıların altındaki Grekçe yazıtta, “Menelaos ve Philammon’un oğlu, hizmetkar ve saygılı” yazıyor.

Mezar içinde bulunan bir heykelcik. Heykelciğin kimi betimlediği belli değil.

Bagnall, kadının hizmetkarlığını tanımlamak için kullanılan Grekçe “Therapeutes” sözünün, “Mısır belgelerinde çok nadir” olduğunu ve muhtemelen bir insana değil, bir tanrıya hizmetkâr olduğu anlamına geldiğini söylüyor. Bilim insanları “Therapeutes”in görevlerini ve yaşam tarzını hâlâ tartışıyor.

Burada gösterilen birkaç figürin, mezarın içinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, mezarda her biri yaklaşık 55 cm uzunluğunda ve 19 cm yüksekliğinde olan iki heykel de bulundu. Heykeller kedi benzeri canlıları betimliyor, ancak hayvan türü tam olarak anlaşılamıyor.

Arkeologlar mezarda ayrıca figürinler ve mumya kalıntıları da buldu.

Mezarın içinde bulunan iki heykel kedi görünümünde.

Yeraltı mezarının bulunduğu Sakkara nekropolü, Antik Mısır hakkında birçok sırrı açığa çıkardı ve Üçüncü Hanedan’ın ikinci kralı Firavun Djoser’in Mısır’daki ilk piramit olan bir anıt yaptırdığı yerdi. Sakkara’da Beşinci ve Altıncı Hanedanlardan piramitler ve kral mezarları da bulunuyor.


Live Science. 15 Kasım 2019.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login