Mısır’da Bulunan 2300 Yıllık Yirmi Yüzlü Zar

Mısır’da bulunan 20 yüzlü zar, Ptolemaios, yani Mısır’daki Hellenistik Dönem Krallığı zamanına tarihleniyor. Zar MÖ 304 ile MÖ 30 arasında bir zamanda yapılmış. 20 yüzlü zar, serpantin, yani yılan taşından yapılmış. Yılan taşı, yılan derisine benzeyen billur bir yapıya sahip.

20 yüzlü mısır oyun zarı

New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenen zar, daha önce Mısır’da misyonerlik yapan Rahip Chauncey Murch’ün koleksiyonundaymış.

Oldukça iyi korunmuş olan zar, yaklaşık 3 cm boyunda. Üstündeki harfler, Ptolemaios dönemine uygun olarak Yunan kaynaklı görünüyor. Zarda Yunan harflerinden ita, epsilon ve tita görülebiliyor.

CNET

Arkeofili eş-kurucusu Ayşe Bursalı, 2016 sonuna kadar yazarlık yanında platformun editörlük ve sosyal medya görevlerini sürdürdü. Robert Kolej’in ardından Kanada-McGill Üniversitesi’nde lisans, Koç’ta yüksek lisans yaptı; Pera Müzesi’nde çalıştı ve Amerika’daki Notre Dame Üniversitesi’nde Antropoloji doktorasını tamamladı. Akademik birikimini eğlenceli bilim iletişimi videolarına dönüştürdüğü Instagram hesabını @dr.aysebursalini adresinden takip edebilirsiniz :)

You must be logged in to post a comment Login