Mısır’da, Greko-Roma dönemine ait, MÖ 332 ila MS 395 yılları arasına tarihlenen, mavi ve altın renklerle kaplı ölü maskına sahip bir mumya bulundu.
Yedi yıllık kazılar sonucunda, oldukça iyi korunmuş altın ve mavi renklerinde ölü maskıyla birlikte Antik Mısır mumyası bulundu.
Greko-Roma (MÖ 332 – MS 395) dönemine ait mumya, günümüze kadar çok iyi bir durumda ulaşmayı başarmış ve keten bezlerle sargılanmış. Mumyanın altın ve mavi renkle kaplanmış ölü maskı, birbirlerine sıkıca yapıştırılmış papirüs şeritlerinden yapılmış. Ölü maskı aynı zamanda firavuni bir gökyüzü tanrısı olan Khebr’i betimliyor.
Mumyanın göğüs kısmında, Antik Mısır’ın en eski tanrıçalarından Isis betimlenirken, ayak kısmında ise beyaz takunya resmedilmiş.
Yedi yıldır süren Mısır – Rusya ortak çalışmasıyla Deir al-Banat’ta yapılan keşfin duyurusunu geçtiğimiz gün Mısır Eski Eserler Bakanlığı yaptı.
(Mısır’da Eski Krallık Dönemine Ait En Büyük Dikilitaş Parçası Bulundu)
Mumyanın bulunduğu tahtadan yapılmış tabut ise, içindeki mumyanın aksine oldukça kötü durumdaydı. Tabutun üzerinde herhangi bir yazıt yoktu ve bazı bölümleri de parçalanmış ve çürümüştü.
Eski Eserler Bakanı Yardımcısı ve Kıpti ve İslami Eski Eserleri Sektörü Başkanı Dr Mohamed Abdellatif, çalışmaların, mumyanın bölgedeki bir depolama alanına taşınmadan önce hem tabut hem de mumya üzerinde acil koruma çalışması yürüttüklerini söyledi. Depoya getirilen eserler, burada detaylı olarak belgelenecek ve restore edilecek.
Bu ayın başlarında Büyük Piramit’in içinde bir yolcu uçağı büyüklüğünde boşluk tespit edildiği açıklanmıştı. 30 metre genişliğindeki boşluk, bilim dünyasında büyük bir heyecan yaratmış ve çeşitli spekülasyonlara neden olmuştu. Araştırmacılar ilerleyen zamanlarda boşluğun içinde ne olduğu ile ilgili daha fazla bilgi edinmeyi amaçlıyor.
IB Times. 14 Kasım 2017.
You must be logged in to post a comment Login