Mısır’daki bilim insanları, yaklaşık 43 milyon yıl önce yaşamış yeni bir dört ayaklı balina türü tespit ettiler.
Amfibi Phiomicetus anubis‘in fosili ilk olarak Mısır’ın Batı Çölü’nde keşfedildi. Kafatası, eski Mısır’da çakal başlı ölülerin tanrısı Anubis’inkine benzediği için adı Phiomicetus anubis konuldu.
Modern balinaların ataları, 10 milyon yıl boyunca karada yaşayan geyik benzeri memelilerden evrimleşti.
(Dört Ayaklı Balina Fosili Bulundu)
Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, tahmini 600 kg ağırlığında ve üç metre uzunluğunda olan Phiomicetus anubis, avını yakalamak için güçlü çenelere sahipti. Bu balina karada yürüyebiliyor ve suda yüzebiliyordu.
Kısmi iskelet, Mısır’ın Fayum Çöküntüsü’nde bulundu ve Mansoura Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından analiz edildi. Bölge şimdi çöl olmasına rağmen, bir zamanlar denizlerle kaplıydı ve günümüzde zengin bir fosil kaynağı.
Çalışmanın başyazarı Abdullah Gohar, “Phiomicetus anubis, önemli bir yeni balina türü ve Mısır ve Afrika paleontolojisi için kritik bir keşif.” diyor.
Ayaklı balina fosili ilk defa bulunmasa da, Phiomicetus anubis’in Afrika’da keşfedilen en eski yarı suda yaşayan balina türü olduğuna inanılıyor.
Fosil üzerinde yapılan anatomik bir çalışma, bu yeni balina türünün bilinen diğer türlerden tamamen farklı olduğunu gösteriyor. Yaşadığı çevreyi kontrol etmesini sağlayan büyük, güçlü çeneleri olan devasa bir avcıydı.
İlk balinaların yaklaşık 50 milyon yıl önce Güney Asya’da evrimleştiği düşünülüyor. 2011 yılında Peru’da bir paleontolog ekibi, dört bacaklı, perdeli ayaklı ve toynakları olan 43 milyon yıllık bir balina fosili keşfetti.
BBC News. 26 Ağustos 2021.
Makale: Gohar Abdullah S., Antar Mohammed S., Boessenecker Robert W., Sabry Dalia A., El-Sayed Sanaa, Seiffert Erik R., Zalmout Iyad S. and Sallam Hesham M. 2021. A new protocetid whale offers clues to biogeography and feeding ecology in early cetacean evolution. Proc. R. Soc. B.
You must be logged in to post a comment Login