Mısırlı yetkililer, Luksor’daki Dra ‘Abu el-Naga kentinin nekropolünde 3500 yıllık iki önemli mezar keşfettiklerini duyurdular. 18. Hanedanlığa (MÖ 1550-1292) tarihlenen mezarlar, muhtemelen Thebes’in eski başkentinde görev yapan yetkililere aitti.
Mezarlar, 1990’lı yıllarda Almanya’dan Mısırbilimci Friederike Kampp-Seyfried tarafından incelenmiş ve numaralandırılmıştı. O tarihlerde Kampp 161 olarak bilinen mezar hiçbir zaman açılmadı; Kampp 150 olarak anılan diğer mezarın ise sadece giriş kısmı kazılmıştı. Şimdi ise mezarlar tekrar bulunarak Mısır arkeologları tarafından kazıldı.
Mezarlarda gömülmüş olan antik yetkililerin isimleri hala bilinmiyor çünkü mezar sakinlerinin adlarını taşıyan hiçbir yazıt bulunamadı. Geçtiğimiz Nisan ayında, aynı nekropolde Userhat adında 18. Hanedan hakimine ait bir mezar keşfedilmişti.
(Luksor’da Kraliyet Yazmanına Ait Mezar Bulundu)
Kampp 161 adlı mezar, muhtemelen II. Amenhotep ya da IV. Thutmose’un hükümdarlığına denk geliyor ve bölgedeki diğer mezarlarla üslup ve mimari karşılaştırmalara dayanarak yaklaşık olarak 3.400 yaşında. Mezarın batı duvarında, mezarda yatan kişinin, muhtemelen bir ziyafette eşine hediyeler vermesini içeren bir sosyal etkinliğin ayrıntılı bir tasviri yer alıyor. Bu mezarda ayrıca, ahşaptan ölü maskeleri, mobilya kalıntıları ve süslü bir tabut bulundu.
(Mısır’da Aslan Başlı Tanrıçanın 27 Heykeli Bulundu)
Kampp 150 adlı mezar, içinde bulunan bir kabartmaya göre muhtemelen Thutmose’un hükümdarlığı döneminde yapılmıştı ve Kampp 161’den yaklaşık olarak yüzyıl daha öncesine tarihleniyor. Mezarda isim yazan hiçbir yazıt bulunmamakla birlikte, mezarın avlusunda bulunan Maati adlı bir yazarın ismi ve karısı Mohi’nin adlarını taşıyan birçok mezar taşı, mezarda gömülü kişinin tanımlanmasına yardımcı olabilir. Bu mezarda arkeologlar rengarenk ahşap heykeller, ölü maskeleri ve bir de mumya buldular.
Mısır Eski Eserler Bakanı Khaled El-Enany, bu iki mezarın içine ilk defa girildiğini söylüyor.
(Mısır’da II. Ramses’e Ait Yeni Bir Tapınak Bulundu)
Mısır’daki antik yapılar için yapılan kazıları uzun bir süre boyunca yabancı arkeoloji projeleri yürüttü. Ancak bir süredir Mısır Eski Eserler Bakanlığı, ülkenin yerli bilim topluluğunun profesyonellik ve uzmanlığını artırarak, arkeolojik araştırmaları yerli arkeologlar tarafından yürütülmesini istiyor.
National Geographic. 9 Aralık 2017.
You must be logged in to post a comment Login