Mısır Tapınağında Mumyalanmış 2.000 Koç Başı Bulundu

Abidos’ta Kral II. Ramses Tapınağı’nda 2.000’den fazla mumyalanmış koç başı ve görkemli bir Eski Krallık yapısı ortaya çıkarıldı.

C: Ministry of Tourism and Antiquities

Tapınakta, koç başlarıyla birlikte mumyalanmış koyunlar, köpekler, yaban keçileri, inekler, ceylanlar ve firavun fareleri bulundu.

Amerikan misyonunun başkanı Sameh Iskandar, koç başlarının, II. Ramses’in ölümünden 1.000 yıl sonra kutlanan bir kült olduğunu gösteren “adaklar” olduğunu söylüyor.

(İlgili: 2. Ramses’e Adanmış Koçlardan Birinde Çan Bulundu)

II. Ramses, Tutankamon’dan 44 yıl sonra MÖ 1279’da iktidara geldi ve neredeyse 70 yıl hüküm sürdü. Büyük Ramses olarak da bilinen II. Ramses, saltanatı boyunca Mısır’ı dönüştürdü, ülkenin sınırlarını genişletti ve Abu Simbel ve Ramses Tapınağı gibi devasa anıtlar inşa etti. O kadar saygı gördü ki, daha sonraki firavunlardan dokuzu daha onun adını aldı.

C: Ministry of Tourism and Antiquities

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi başkanı Mostafa Waziri, buluntuların, insanların II. Ramses tapınağı ve MÖ 2374 ile 2140 yılları arasındaki yapımından ve MÖ 323’ten 30’a kadar olan Ptolemaik dönemi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasına yardımcı olacağını söylüyor. Ptolemaios dönemi, MÖ 30’da Roma’nın Mısır’ı ele geçirmesine kadar olan yaklaşık üç yüzyıllık bir zamanı kapsıyordu.

Arkeologlar, mumyalanmış hayvan kalıntılarının yanı sıra, yaklaşık 4.000 yıl öncesine ait, beş metre kalınlığında duvarları olan bir sarayın kalıntılarını da keşfettiler. Ayrıca birkaç heykel, papirüs, eski ağaç kalıntıları, deri giysiler ve ayakkabılar da buldular.

C: Ministry of Tourism and Antiquities

Kahire’nin güneyinde Nil nehrinin yaklaşık 435 kilometre uzağındaki Abidos, I. Seti’nin tapınağı gibi tapınakları ve nekropolleriyle ünlü.

Ekim ayında yapılan bir açıklamada, mumyalanmış koç başlarından birinde hala ses çıkarabilen bir çan bulunduğu duyurulmuştu. Çan, çeşitli tanrıları temsil eden dört hayvan başı ile süslenmişti.


ABC. 27 Mart 2023.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login