Mısır, Eski Eserlerini Avrupa Müzelerinden Geri İstiyor

Zahi Hawass, Rosetta Taşı da dahil olmak üzere eserlerin Mısır’a iade edilmesini destekleyen bir kampanyaya öncülük ediyor.

Rosetta Taşı.

Mısırlı arkeolog ve eskiden Mısır Eski Eserler bakanı olan Zahi Hawass, ikonik Mısır eserlerinin Avrupa müzelerinden anavatanlarına iade edilmesi için bir kampanyaya öncülük ediyor.

Zahi Hawass, Londra’daki British Museum’da 200 yıldan fazla bir süredir bulunan Rosetta Stone da dahil olmak üzere eserlerin Mısır’a iade edilmesi için bir dilekçe aracılığıyla çağrıda bulundu.

Geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan Hawass, “Rosetta Taşı Mısır kimliğinin simgesidir. British Museum’un bu eseri halka gösterme hakkı yok.” diyor.

(İlgili: British Museum, Beyrut’ta Parçalanan Kapları Sergiliyor)

Hawass ayrıca Berlin’deki Kraliçe Nefertiti’nin büstünün ve şu anda Paris’teki Louvre’da bulunan süslenmiş bir Zodyak tavanın Mısır’a iade edilmesini istiyor.

Hawass, “Bu üç eşyanın Mısır’dan çalındığını kanıtlayan tüm kanıtları topladık.” diyor. Hawass’ın bu dilekçeyi Ekim ayında Avrupa müzelerine göndereceği bildiriliyor.

1802’den beri British Museum’da bulunan Rosetta Taşı, Napolyon Savaşları sırasında Fransa’nın Mısır’ı kısa bir süre işgal etmesinden sonra teslim olmalarının ardından Britanya tarafından Fransız güçlerinden satın alındı. 2.200 yıllık taş, eski Mısır hiyerogliflerinin deşifre edilmesini sağlayan çok dilli bir yazıt içeriyor.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in 2011’de düşüşüne kadar eski eserler bakanı olan Hawass, 2003 yılından bu yana taşın Mısır’a iadesi için kampanya yürütüyor. British Museum, daha önce yaptıkları bir açıklamada, taşın Mısır’a iadesi için resmi bir talep almadığını söyledi.


The New Arab. 25 Ağustos 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login