Eylül ayında meydana gelen yıkıcı depremin ardından hasar tespiti için Meksika piramidini tarayan arkeologlar, antik bir tapınağın izlerini ortaya çıkardı.
Tapınak, Meksiko’nun 70 km güneyinde, Morelos eyaletinde bulunan Teopanzolco piramidi içine yerleştirilmiş olarak bulundu.
Tapınağın, MS 1150 yılına tarihlendiği ve Orta Meksika’da yaşayan Aztek halklarından biri olan Tlahuica kültürüne ait olduğu düşünülüyor.
Ayrıca bu tapınak, Aztek yağmur tanrısı Tláloc’a adanmış.
(Meksika’da Bulunan Kafatası Kulesi Aztek Ritüellerini Gösteriyor)
Arkeologlar söz konusu tapınağın 6 metreye 4 metre büyüklüğünde olduğunu söylüyor. Tapınağın kalıntıları arasında, bir tütsü kabı ve seramik parçaları da bulundu.
Keşif, Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden (INAH) bilim insanlarının, Cuernavaca’daki Teopanzolco piramidi için yapısal bir hasarı olup olmadığını kontrol ederken kullandıkları bir radar taramasında ortaya çıktı.
Arkeolog Barbara Koniecza, Eylül ayında Meksika’yı sarsan 7.1 büyüklüğündeki depremin, özellikle iki tapınak olmak üzere Teopanzolco’ya büyük zarar verdiğini söylüyor.
Koniecza, “Piramit, yapısının çekirdeğinin önemli ölçüde yer değiştirmesine maruz kaldı.” diyor.
Araştırma, Tlahuica kültürü insanlarının, günümüzün Morelos eyaleti bölgesinde düzinelerce küçük şehir devletinde yaşadığını gösteriyor.
(Meksiko’da Dairesel Düzende Gömülmüş 2400 Yıllık İskeletler Bulundu)
Teopanzolco arkeolojik sahasındaki ana yapıların 13. yüzyıla kadar uzandığı düşünülüyor, bu da yeni keşfedilen tapınağın onlardan daha önceye tarihlendiği anlamına geliyor.
Koniecza, Tlahuica’nın eski yapıların üzerine inşa edilmesinin sıra dışı olmadığını söylüyor.
BBC. 12 Temmuz 2018.
You must be logged in to post a comment Login