Mardin’de Kazılar Kentin 800 Yıllık Tarihini Ortaya Çıkarıyor

Mardin Kalesi’nde yürütülen arkeolojik kazılarda kentin tarihi aydınlatılıyor. Mardin’de Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Artuklu döneminin en büyük eserlerinden biri olan 1200 metre yükseklikteki kalede geçen yıl başlatılan güçlendirme, restorasyon ve kazı çalışmaları sürüyor.

Hazineye ait olan ancak askeriyeye tahsis edilen alanda bulunan kalede 16 uzman ekiple gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarda 1860 yılından önceki döneme ait yapıların yanı sıra sikke, savaşlarda kullanılan zırh parçaları, gülle, ok uçları, kap, seramik ve pipo gibi taşınabilir 600’ü aşkın kültür varlığı bulundu.

Artuklu döneminden Osmanlı dönemine uzanan mimari kalıntılara rastlanan çalışmalarla, 5 yıl içerisinde tarihi yapıların açığa çıkarılması ve restore edilmesi ile kalenin tarihinin aydınlatılması ve yapıların ayağa kaldırılması planlanıyor. 1860’lı yıllara kadar kullanım görmüş kalede sürdürülen çalışmalarla kentin hemen hemen 700-800 yıllık geçmişinin izlenebilir hale getirilmesi düşünülüyor.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, AA’ya yaptığı açıklamada, tarihi kalenin ziyarete açılana kadar eserlerin müzede sergileneceğini söyledi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login