Manisa’da 2800 Yıllık Athena Tapınağı’nın Taşları ile Cami Yapılmış

Manisa’nın Seyitli Mahallesi’nde yer alan bir cami, 64 yıl önce tamamen 2800 yıllık Athena Tapınağı’ndan sökülen taşlarla yapılmış.

1953 yılında inşa edilen caminin taşları Athena Tapınağı’ndan sökülmüş.

Aigai Antik Kenti’ndeki Athena Tapınağı’na ait taş blokların 64 yıl önce taşınarak cami yapımında kullanıldığı ortaya çıktı. Manisa’nın Seyitli Mahallesi’nde 64 yıl önce yaptırılan camide kullanılan taşlarının 2800 yıllık tarihi geçmişe sahip Aigai Antik Kenti’ndeki Athena Tapınağı’na ait olduğu ortaya çıktı.

Aiol halkı tarafından Batı Anadolu’da kurulan 12 kentten biri olan 2800 yıllık tarihe geçmişe sahip Aigai Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları, 64 yıllık bir gerçeği ortaya çıkardı. Aigai Antik Kenti’ndeki bilgelik tanrıçası olarak bilinen Athena’nın tapınağındaki taşların sökülerek taşındığını fark eden kazı heyeti, antik kente yakın yerleşim yerlerini incelemeye başladı.

Yapılan incelemelerde tapınak taşlarının antik kente 8 kilometre mesafedeki Manisa’nın Seyitli Mahallesi camisinin inşaatında kullanıldığı belirlendi. Gerçeğin ortaya çıkmasıyla cami cemaati 64 yıllık camilerinin yıkılarak tarihi taşların geri alınmasından endişe etmeye başladı.

Seyitli Mahallesi’nde yaşayan Nazif Gürca da o dönemde mahallenin ileri gelenlerinin cami inşaatı için taşları Aigai Antik Kenti’nden getirdiğini doğruladı. Caminin yapımında kullanılan taşların neredeyse tamamının tapınak taşları olduğunu belirten Aigai Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sezgin ise hiçbir şekilde camiye müdahale edilmeyeceğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Sezgin, “Seyitli Mahallesi Camisi 1953 yılında inşa edilmiş. Özellikle caminin önünde görülen yüksek sütunların Athena Tapınağı’ndaki sütunlar olduğunu biliyoruz. Cami yapılırken oradan getirilerek kullanılmış. Kutsal bir yapıdan alınan taşlar başka bir kutsal yapıya taşınmış” dedi.

Aigai Antik Kenti

Manisa’ya yaklaşık 49 km mesafedeki Köseler Köyü yakınında bulunan Aigai Antik Kenti, MÖ. 1100 yıllarından sonra Yunanistan’dan gelerek Kuzeybatı Anadolu kıyılarına yerleşen Aioller tarafından kuruldu. Antik kentte ticaretten çok tarım ve hayvancılık yapıldı. Antik yazar Herodotos MÖ 5. yüzyılda, Aigai’den Aiollerin kurduğu 12 kentten biri olarak bahsediyor. Kent MÖ. 6. Yüzyıldan itibaren sağlam surlarla çevrildi. Antik tarihçilerin bir diğeri Strabon da buradan bahsediyor ve kentin kıyıda değil dağlık kısımda olduğunu belirtir.

Aigai Antik Kenti, MS. 17’de gerçekleşen depremle birlikte yıkıldı fakat İmparator Tiberius’un destekleriyle tekrar toparlandı. Helenistik Dönem’de oldukça gelişen kente, tiyatro, üç katlı agora, meclis binası gibi birçok kamu yapısı yapıldı. Tüm sokaklara taş döşendi, taş döşemelerin alt kısımlarına yağmur sularını yüzlerce sarnıca yönlendiren kanalizasyon sistemi kuruldu. Kentin gerçek kuruluş tarihi bilinmediği gibi terk ediliş tarihinin de MS. 7. Yüzyılda Arap akınları ile olduğu tahmin edilmekte.

Manisa’da Eğitmene Ait 2200 Yıllık Lahit Bulundu

Antik Kentin Meclis Binasına Sponsor Olan Ailenin İsimleri Bulundu


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login