Man Adası’nda bulunan gümüş külçenin, Vikingler döneminde mal ve hizmet karşılığında kullanıldığı düşünülüyor.
Manx Ulusal Mirası’ndan yapılan açıklamaya göre John Smart adında bir kişi, İrlanda Denizi’nde Kuzey İrlanda ile İngiltere arasında yer alan adada 1.000 yıllık, parmak büyüklüğündeki metal parçası keşfetti.
Adanın “2017 Hazine Yasası” uyarınca Smart, bulduğu eseri Manx Ulusal Mirası’na bıraktı ve kurum da eseri adanın Soruşturma Görevlisine teslim etti.
Soruşturma Savcısı, yaklaşık 11 gram ağırlığındaki metal parçasını “ulusal hazine” ilan etti. Bu tespit, kimyasal izleri ortaya çıkaran X-ışını floresansı ve aynı zamanda kimyasal bileşim bilgisi veren taramalı elektron mikroskobu kullanılarak yapılan gümüş analizine dayanıyordu. Analiz, Liverpool Üniversitesi ve Manx Ulusal Mirası tarafından gerçekleştirildi.
(İlgili: Man Adası’nda 1.000 Yıl Önce Gizlenmiş Paralar Bulundu)
Açıklamaya göre sonuçlar külçenin yüzde 88 gümüş olduğunu belirledi. (Yasaya göre, en az yüzde 10 değerli metal içeren ve izi sürülebilen bir sahibi olmayan her türlü eser ulusal hazine olarak kabul ediliyor.)
Külçeler Vikingler için ortak para birimiydi ve mal ve hizmet ödemelerinde gümüş paraların yerine geçiyordu.
Manx Ulusal Mirası arkeoloji küratörü Allison Fox, “Bunun gibi külçeler Viking dünyasında ticaret için kullanılıyordu.” diyor.
“Külçeler tartılıp gümüş içeriklerinden emin olmak için test ediliyordu ve kısmen veya tamamen bir Viking’in ihtiyacı olan her şeyi satın almak için kullanılıyordu. Bunlar sınır ötesi bir para birimiydi.”
Fox, Viking döneminde gümüşün en yaygın para birimi olduğunu ve o dönemde külçenin sahibi için yaklaşık 200 £ değerinde olabileceğini söylüyor.
Bu, Man Adası’nda Viking Çağı’na (MS 793 – 1066) ait bir gümüşün keşfedildiği ilk sefer değil. 2021 yılında bir kişi, 87 madeni para ve 13 parça kesilmiş gümüş kol halkası da dahil olmak üzere çok sayıda eserin bulunduğu, “gümüş” veya farklı boyutlara kırılabilen para birimi olarak hizmet veren bir istifi ortaya çıkardı.
Fox, “Bu külçe yalnızca küçük bir eser olabilir, ancak bağlam içinde ele alındığında, Viking ekonomisinin nasıl işlediği ve ada ticaretinin nerede gerçekleştiği dahil olmak üzere Man Adası’nın 1.000 yıl önce uluslararası Viking ticaret ağının bir parçası olduğunu açıklamaya yardımcı oluyor.” diyor.
“Aslında ben bunu genellikle bir kredi kartına benzetiyorum. Çünkü değeri gümüş içeriğinde… bunu Viking dünyasının herhangi bir yerinde harcayabilirlerdi.”
Eserin bir Vikingli tarafından kaybedilip kaybedilmediği veya saklanmak üzere saklanıp saklanmadığı bilinmiyor.
Açıklamaya göre külçe şu anda Manx Müzesi’ndeki Viking ve Ortaçağ Galerisi’nde sergileniyor.
Live Science. 8 Haziran 2024.
You must be logged in to post a comment Login