Fransa’da yer alan iki mağarada, yüzlerce yıl önce insanların isimlerini yazdığı tabakaların altında 12.000 yıllık çizimler bulundu.
Şehirlerde grafiti yapan sanatçıların eserleri sadece kısa bir süre görünür kalmayı başarıyor çünkü diğer sanatçıların eserleri onların üzerlerini kaplıyor. İşte aynı kadere buz çağındaki mağara sanatı da maruz kaldı.
Arkeologlar doğu Fransa’da bulunan ve Grottes d’Agneux olarak adlandırılan iki mağaranın binlerce yıllık sanat eserlerini barındırabileceğinden şüpheleniyordu. Buraya dair kuvvetli şüpheler olsa da, bu mağaralar 16-19. yüzyıllar arasında yapılmış grafitiler ile doluydu.
(Mağaralardaki El Şablonlarında Neden Parmaklar Eksik?)
Tübingen Üniversitesi uzmanları ve İspanya’dan bazı araştırmacılar grafiti tabakaları üzerinde tarama teknolojisini kullandılar ve bu yöntem sayesinde grafitiler altında kalan bir at ve geyik tasvirini fark ettiler.
Tübingen Üniversitesi’nden araştırma lideri Harald Floss; mağara duvarının üzerini örten grafitilerin çoğunlukla isim ve tarihlerden, biraz da figüratif resimlerden oluştuğunu belirtiyor. Bu mağaralar, kırsal kesimin muhteşem manzaraya sahip bir kesiminde olduğu için, birçok insan zaman içinde burayı ziyaret etmişti ve çoğu mağarada izlerini bırakmıştı.
Arkeologlar 150 yıl boyunca Fransa’nın güney Burgundy bölgesini araştırdı ve bolca Paleolitik dönem kalıntıları buldular. Fransa’nın bu kesiminde çok sayıda Paleolitik yer olduğundan, arkeologlar Saône-et-Loire bölgesinde mağara sanatı olması gerektiğini uzun zamandır düşünüyordu.
Floss, Avrupa’nın neredeyse her yoğun Paleolitik bölgesinde boyalı veya oyulmuş sanatın olduğu mağaraların bulunduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, üniversite temsilcilerinin ifade ettiği gibi, geyik ve at resimleri Paleolitik insanların ortaya koydukları mağara sanatının ilk örneklerindendi.
(Mağara Resimleri Aslında Sofistike Yıldız Haritaları Olabilir)
Taramalar, figürleri ortaya çıkardıktan sonra bilim insanları, görüntü işleme yazılımı ile çizimi yeniden canlandırdılar. Araştırmacılar ardından mağarada ve sanatta yer alan resimlerin yaşını ortaya çıkarmak için karbon-14 tarihlendirmesini kullandılar. Mağaradaki çizimler 12.000 yaşında çıktı.
Arkeologların mağara sanatını keşfettikleri Fransa’daki bu bölge çok önemli, çünkü burası modern insanların Neandertallerle karşılaşmış olabileceği bir bölge. Floss, buradaki kalıntıların Homo sapiens-Neandertal etkileşimleri hakkında çekici ipuçları verebileceğini belirtiyor.
Bilim insanlarının oymalara yönelik analizini takiben yetkililer mağaraları denetledi ve arkeolojik önemlerini doğruladı. Araştırmacılar, mağaranın daha detaylı incelenmesi için planlarının olduğunu dile getirdiler.
Live Science. 15 Kasım 2018.
You must be logged in to post a comment Login