Üst Paleolitik dönem insanları, postları için mağara aslanlarını avlayarak onların neslinin tükenmesine neden olmuş olabilir.
İspanya’nın Cantabria Üniversitesi’nden Marian Cueto’nun yazarı olduğu ve PLOS ONE’da yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Üst Paleolitik dönemde yaşamış insanlar mağara aslanlarını postları için avlamış olabilir.
Muhtemelen bugüne kadar dünya üzerinde yaşamış en büyük aslan türü olan Avrasya mağara aslanlarının nesli, yaklaşık 14.000 yıl önce bilinmeyen bir nedenle tükendi. Daha önce, Üst Paleolitik dönem insanlarının diğer küçük ve büyük yırtıcıları avladığı biliniyordu. Fakat aslan avcılığının arkeolojik kanıtları seyrek olarak bulunuyordu. Cueto ve ekibi, bu boşluğu doldurmak için fosilleşmiş dokuz mağara aslanı ayak kemiği inceledi. Bu kemikler İspanya’nın kuzeyindeki La Garma alanında, Üst Paleolitik dönem mağarasında bulundu. Ortaya çıkan sonuç, insanların mağara aslanlarının neslinin tükenmesinde önemli rol oynadığını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar analizler sonucunda, mağara aslanı kemiklerinin çoğunda, insanların kullandığı taş aletlerin izlerini tespit etti. Bu izler, modern avcıların avlarının derisini yüzerken kullandığı standartlaşmış bir teknikle büyük benzerlikler gösteriyor.
Araştırmacılar analiz ettikleri aslan ayağı kemiklerinin tek bir postun parçası olabileceğini düşünüyor. La Garma, Üst Paleolitik dönem insanlarının ritüelleriyle ve bu insanlar için mağara aslanlarının sembolik hayvanlar olabileceği görüşleriyle ilişkilendiriliyor.
Analizler her ne kadar bu insanların postları için mağara aslanlarını avladığını kesin olarak ortaya koymasa da, ritüel bir aktivite olarak aslanların avlanmış olabileceği de düşünülüyor. Bu fikir de mağara aslanlarının insanlar yüzünden yok olmuş olabileceği görüşünü destekliyor.
Science Daily. 26 Ekim 2016
Makale: Cueto, M., Camarós, E., Castaños, P., Ontañón, R., & Arias, P. (2016). Under the Skin of a Lion: Unique Evidence of Upper Paleolithic Exploitation and Use of Cave Lion (Panthera spelaea) from the Lower Gallery of La Garma (Spain). PloS one, 11(10), e0163591.
You must be logged in to post a comment Login