Latmos’ta Piknikçiler Tarafından Yakılan Zeus Tapınağı Tescil Edildi

Yaşamın MÖ. 6000’lerden günümüze kadar devam ettiği Latmos’ta geçtiğimiz haftalarda kimliği belirsiz kişilerce yakılan Zeus Tapınağı tescil edildi. Tapınağın siyaha dönen taşları restorasyon ve konservasyon uzmanlarınca temizlenecek.

Latmos'ta Piknikçiler Tarafından Yakılan Zeus Tapınağı Tescil Edildi

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Aydın Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Zeus Akroios’a adanan Kutsal Tapınak kurul tarafından tescil edildi. Geçtiğimiz haftalarda Latmos’taki arkeolojik buluntuların kaya resimleri ile birlikte en önemlilerinden biri olan Kutsal Tapınak Dikilitaş, piknik yapan insanlarca yakılmıştı. Kutsal tapınağın arşitravındaki tapınağın Zeus Akraios’a adandığını yazan yazıtı da tamamen siyaha dönmüştü.

Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yangını çıkaranlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Tapınağın taşlarında yangın sonrası oluşan renk değişimleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Restorasyon ve Konservasyon Müdürlüğü’nün taş uzmanlarınca incelenecek ve gerekli iyileştirme çalışmaları yapılacak.

Henüz Milli Park ve Doğal Sit gibi koruma statüleri olmayan Beşparmak Dağları antik dönemde Latmos olarak geçiyor. Bölgenin korunamaması zaman zaman eşsiz kültür varlıklarının tahribatıyla sonuçlanıyor.

Latmos'ta Piknikçiler Tarafından Yakılan Zeus Tapınağı Tescil Edildi

Son yapılan çalışmalarda bölgede yeni bir antik yerleşim yerinin daha bulunduğunu söyleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Latmos, Aydın ve Muğla illerinin sınırları içinde bulunduğundan, iki koruma kurulunun tespit ve tescil çalışmalarını aynı anda sürdürmesi çok önemlidir. Yapılan bu çalışmalar kültürel varlıkların tescillenmesini sağlayıp bir koruma kalkanı oluşturacaktır. Kurulların ve müzelerin çok zor arazi koşullarında duyarlılıkla devam ettirdiği bu çalışmalara, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Park için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Doğal Sit için mutlaka katkı yapmalıdır.” dedi.

Zeus Akraios Tapınağı

Bağarcık’ın batısında yer alan, dağ savunma yapısının kuzeyine düşen vadide bulunan çam ağaçlarıyla kaplı bir tepecik üzerinde, dağ sırtındaki yerleşmeye ait küçük bir tapınak olan Zeus Akraios Tapınağı, Dr. Anneliese Peschlow tarafından tespit edilmiştir. Hemen hemen kare planlı denebilecek bu tapınağın giriş tarafında, ikisi de hala ayakta duran ante direklerinden birinin üzerine kalkan, diğerininkine de miğfer betimi yapılmıştır. Arşitravlarda tespit edilen yazıtlardan bunun Zeus Akroios’a, yani dağ zirvesindeki Zeus’a adandığı anlaşılmaktadır. Dağ zirvesiyle, tapınağın görüş sahasında bulunan Anadolu Yağmur ve Hava Tanrısının tapım gördüğü, Tekerlekdağ kastedilmektedir.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login