Kurulacak Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nün Yeri Belli Oldu

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in iki yıl önce kamuoyuna duyurduğu Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nün nerede kurulacağı belli oldu.

Buna göre, Bey Mahallesi Atatürk Bulvarında bulunan Eski Öğretmenevi, Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’ne dönüştürülecek.

Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen “AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Projesi”nde önemli bir eşik geçildi.

Eski Öğretmenevi binasının enstitüye dönüştürülmesi için çalışmalara başlandı. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Şahinbey Rehberlik Araştırma Merkezi, Kendirli Kilisesi, zemin katta yer alan restoran ve mutfak yapısını, Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etti.

Konuyla ilgili çalışmaları, Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Büro (KUDEB) Daire Başkanlığı ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı birlikte yürütecek.



Bilimsel yayınların yer aldığı bir merkez olacak

KUDEB Daire Başkanlığı yetkilileri şunları aktardı: “Ülkemizde İngiliz, Alman Arkeoloji Enstitüleri gibi birçok yabancı enstitü bulunmakta ancak Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nün yokluğu araştırmacılara zorluk çıkarmıştır. Enstitünün yokluğu kendini fazlasıyla hissettirdiğinden Arkeoloji Enstitüsü kurulma ihtiyacı doğmuştur. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin hanımefendinin girişimleri sonucunda, Gaziantep’te bir Anadolu Arkeoloji Enstitüsü kurulması üzerine çalışmalara başlandı. Öncelikle Bey Mahallesi Atatürk Bulvarı’nda bulunan Eski Öğretmenevi’nin binası, enstitüye dönüştüreceğiz. KUDEB Daire Başkanlığı olarak biz de yapının öncelikle restorasyonunu tamamlayacağız. Ardından binayı, arkeoloji dünyasının faydalanabileceği, akademisyenlerin ve öğrencilerin çeşitli araştırmalarını yapabileceği, uluslararası bilimsel yayınların, makalelerin dijiital ve basılı olarak yer aldığı bir merkez haline dönüştüreceğiz.’’

AB’den 10 milyon Euro destek alındı

2015 yılının Şubat ayında Gaziantep’te gerçekleştirilen bir toplantıda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tüm önemli isimleri toplayarak Anadolu Arkeoloji Enstitüsünün müjdesini vermişti. Enstitüsü için Avrupa Birliği’nden 10 milyon Euro destek alındığını ve uzun zamandır hayali kurulan enstitüye sonunda kavuşulacağını duyurmuştu.

“Tekel oluşturmaması lazım”

Prof. Dr. Mehmet Özdoğan geçtiğimiz sene Arkeofili’ye yaptığı bir açıklamada, her şeyi kontrolüne alan, tekel oluşturacak enstitülerin sadece zarar vereceğini, belirli bir kesimin yönetiminde kalacağını, genç kuşakların önüne keseceğini belirtmiş ve bu nedenle bölgeye yönelik, araştırmaları teşvik eden, arşivleyen bir enstitü modelini önerdiğini vurgulamıştı.

Her enstitünün yeni bir bakış açısı ve dinamizm getireceğini ancak kurulacak enstitünün Türkiye’yi kapsama konusunda karşı çıktığı iki nokta olduğunu belirten Özdoğan sözlerine şöyle devam etmişti;

“Verilen örnekler, yabancı enstitüler, Alman vs. yanlış örnekler. Bunlar çeşitli ülkelerin kendi toprakları dışında yaptıkları araştırmalar için alt yapı hizmeti veren, bürokrasi ile olan ilişkilerini düzenleyen, konuk evi işlevi yüklenen, kitaplık hizmeti sağlayan ve daha da önemlisi doktora vb araştırmacılara alt yapı sağlayan, bir başka açıdan da ülkeler arası kültür köprüsü oluşturan kuruluşlar. Bunlar, örneğin Alman, Fransız enstitüleri, ülkelerinin Dış İşleri Bakanlığına bağlıdır. İngiliz arkeoloji gibi bazıları ise ülkelerindeki belirli enstitülerin bir konsorsiyumu gibidir. Yani ulusal değildir. Ayrıca o enstitülerin hiçbiri kendi ülkelerinde çalışmaz. Bu nedenle örnek yanlış.  Ulusal enstitüler, her türlü çalışma ve araştırmayı denetleyen, yetki sahibi enstitüler yalnızca eski Sovyet bloğu ülkelerinde var, onlar da artık ya kaldırılıyor, ya da yetkileri sınırlandırılıyor.”

Prof. Dr. Mehmet Özdoğan Kurulacak Enstitü Hakkında Konuştu

Kuruluyor Denen Arkeoloji Enstitüsü Hayal Oldu

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login