Kültepe’de 4000 Yıl Önce Yapılmış 2 Metrelik Dev Küpler Bulundu

Kayseri’nin Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarında 4,000 yıl öncesine ait dev küpler bulundu. Boyları 1,80 ila 2 metre arasında değişen küplerin ortalama 2,5-3 ton yük kapasitesi olduğu düşünülüyor.

Kültepe’de 4000 Yıl Önce Yapılmış 2 Metrelik Dev Küpler Bulundu

İlk incelemelere göre küplerin içinde kurşun köprüler tespit edildi. Bu da 4,000 yıl önce küplerin zarar görmesine rağmen çöpe atılmak yerine kırılan parçalarının kurşunla tamir edildiğini düşündürüyor. Tahıl saklamak için kullanıldığı düşünülen dev küplerin içerisinden toprak örnekleri alındı ve yapılacak arkeobotanik çalışmaları ile içlerinde ne saklandığı belirlenebilecek.

Daha önce de Kültepe’de çok sayıda küp, çanak gibi tarihi eserin bulunduğunu ancak yıllardır devam eden kazılarda ilk defa bu kadar büyük küplerle karşılaştıklarını belirten Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, AA’ya yaptığı açıklamada, “Saray olarak adlandırdığımız alanın güney çaprazında küçük bir kazı alanı başlattık. Burada saray döşemesinin karşısında 3 tane çok büyük ebatlara sahip küplerin varlığını tespit ettik. 4 bin yıl öncesi koloni çağına ait boyları 2 metreyi bulan ve 2,5-3 ton kapasitesi olduğunu tahmin ettiğimiz küpleri koruma altına aldık. Küplerin ikisini baş kısmına kadar çıkardık. Üçüncü küp çok fazla tahrip edilmiş olması nedeniyle ilk etapta onun üzerindeki toprağı kaldırmak istemedik. Diğer iki küpün de baş kısmında kırıklar olduğunu, parçalarının da küplerin içine düştüğünü belirledik. Bu parçaları düzenli bir şekilde çıkartarak numaralandırdık. Çalışmalarımız tamamlandıktan sonra aslına uygun şekilde parçaları birleştirmeye çalışacağız” dedi.

Küplerin saray yönetimine ait depolama biriminde bulduklarını hatırlatan Kulakoğlu ayrıca “Bu küplerin yerinde yapılmış olduğunu düşünüyoruz. Küpleri bulduktan sonra günümüzde bu işin merkezi olarak bilinen Nevşehir’deki ustalarla görüştük. Onlar da bulunduğu bölgede bir çark üzerinde birkaç gün içinde yapılmış olabileceğini söyledi. Bizim de incelemelerimizde küpün tek parça değil, parça parça yapılarak birleştirme tekniğinin kullanıldığını tespit ettik” dedi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login