Kristof Kolomb’un Çalınan Mektubu İtalya’ya Geri Verildi

Amerika’nın yerli insanları, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği hakkında izlenimler içeren Kristof Kolomb’un mektubu 24 sene önce çalınmıştı.

İtalyan yetkililer, Kolomb’un Yeni Dünya’nın keşfi hakkında yazdığı bu nadide mektubun çalınmış kopyasının Amerika Birleşik Devletleri tarafından İtalya’ya iade edildiğini açıkladı.

Kristof Kolomb'un Çalınan Mektubu İtalya'ya Geri Döndü

Kristof Kolomb tarafından kaleme alınan sekiz sayfalık mektup, Amerika kıtasına yapılmış olan bu tarihi yolculuğun dönüşü esnasında, 15 Şubat 1493’te, Kolomb’un Nina adlı gemisinde yazılmıştı.

Kral Fredinand ve Kraliçe Elizabet’e yazılan mektup Kolomb’un yeni keşfinden edindiği izlenimleri içeriyordu. İspanya’ya ulaşan bu değerli el yazması daha sonra Latinceye çevrilip basılarak Avrupa’nın dört bir yanına dağıtılmış ve Yeni Dünya’nın keşfi duyurulmuştu.

Yalnızca birkaç kopyası günümüze ulaşmayı başarabilmiş bu mektubun kopyalarından biri Stephan Plannck tarafından ciltlenip basılarak Floransa’daki Riccardiana Kütüphanesi’ne kaldırılmıştı.

24 yıl önce Floransa’daki kütüphanede gerçekleşen bu hırsızlık vakası, 2012’de İç Güvenlik Bakanlığı ajanlarının yaptığı araştırmalar sonucu el yazmasının sahtesiyle değiştirildiğine dair bulgular yakalanması ile ortaya çıkarılmıştı. El yazmasının cildindeki kaba işçilik,baskı tarzı ve farklı sayfa büyüklükleri kütüphanedeki kopyanın sahte olduğunu işaret ediyordu. Hırsızlığın kesinleşmesinin ardından İtalyan jandarma kuvvetleri bilgilendirilmiş ve soruşturma genişletilmişti.

Soruşturmalar sonucunda dedektifler, çalıntı eserin ön yüzündeki Riccardiana Kütüphanesi’ne ait olan damganın sökülerek 1992 yılında yapılan bir açık arttırmada üç yüz bin dolara bir kolleksiyoncuya satıldığını ortaya çıkardı.

2014 yılında nihayet Washington’daki Kongre Kütüphanesine teslim edilen eserin gerçek değerinin 1 milyon euro olduğu düşünülüyor.

Riccardiana Kütüphanesi’ndeki esas yerine geri dönen eser için İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini eserin yazıldıktan 500 yıl sonra Amerika’ya gidip gelerek bu yolculuğu yeniden gerçekleştirdiğini söyledi.


seeker.com

Yeditepe Üniversitesi'nde Tarih ve Felsefe bölümlerinde anadal öğrencisi olarak eğitimini sürdürürken bir yandan da yine Yeditepe Üniversitesi Antropoloji bölümünde yandal ögrencisi olarak ögrenim görüyor.

You must be logged in to post a comment Login