Bir ödül maması için yalvarır gözlerle baktığında köpeğinizin sevgi dolu ifadesine karşı koyamıyor musunuz? Yeni bir çalışma, köpeklerin yüzlerini bu kadar karşı konulamaz yapan şeyin ne olduğunu açıklayabilecek temel anatomik özellikleri ortaya koyuyor.
Bulgular ayrıca, insanların binlerce yıllık seçici üreme yoluyla köpeklerin yüz ifadeleri oluşturma yeteneklerine katkıda bulunduğunu gösteriyor.
Çalışmanın kıdemli yazarı Anne Burrows, “Köpekler, insanlar ve atlar ya da kediler gibi diğer evcil memeliler arasında gözlemlemediğimiz, karşılıklı bakışlarla gösterilebilen, insanlarla karşılıklı bağlarında diğer memelilerden çok farklı.” diyor.
(İlgili: Köpekler İnsanlarla Anlaşabilmek için Kaş Kasları Geliştirmiş)
“Ön bulgularımız, köpek-insan etkileşimlerinde ve iletişiminde yüz ifadelerinin oynadığı rolün daha derinden anlaşılmasını sağlıyor.”
Burrows, araştırmayı 2-5 Nisan tarihlerinde Philadelphia’da düzenlenen Deneysel Biyoloji (EB) 2022 toplantısında Amerikan Anatomi Derneği yıllık toplantısında sundu. Araştırma ekibi ayrıca Rangos Sağlık Bilimleri Okulu fizik tedavi bölümünün laboratuvar yöneticisi Madisen Omstead’i de içeriyordu.
Köpekler ve kurtlar yakından ilişkilidir. Kesin zamanlama net olmamakla birlikte, bilim insanları, iki türün yaklaşık 33.000 yıl önce insanlar seçici olarak evcilleştirilen ilk tür olan kurtları yetiştirmeye başladıklarında genetik olarak ayrıldığını tahmin ediyor.
Yeni çalışma, mimetik kaslar olarak adlandırılan yüz ifadelerini oluşturmak için kullanılan küçük kasların anatomisine odaklanıyor. İnsanlarda bu kaslara, hızla kasılan ama aynı zamanda çabuk yorulan “hızlı kasılan” miyozin lifleri hakim, bu da yüz ifadelerini neden hızla oluşturabildiğimizi ancak onları uzun süre tutamadığımızı açıklıyor.
Daha “yavaş kasılan” liflere sahip kas hücreleri, uzun, kontrollü hareketler için daha verimli ve o kadar çabuk yorulmazlar.
Çalışma için araştırmacılar, kurtlardan ve evcil köpeklerden alınan yüz kas örneklerindeki miyozin liflerini karşılaştırdılar. Sonuçlar, insanlarda olduğu gibi, hem köpeklerin hem de kurtların hızlı kasılan liflerin hakim olduğu yüz kaslarına sahip olduğunu, ancak kurtların köpeklere kıyasla daha yüksek oranda yavaş kasılan liflere sahip olduğunu ortaya koydu.
Burrows, “Bu farklılıklar, daha hızlı kas liflerine sahip olmanın, bir köpeğin insanlarla etkili bir şekilde iletişim kurma yeteneğine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Evcilleştirme süreci boyunca insanlar, kendi yüz ifadelerine benzer yüz ifadelerine dayalı olarak seçici bir şekilde köpek yetiştirmiş olabilir ve zamanla köpek kasları, köpekler ve insanlar arasındaki iletişimden daha fazla yararlanarak ‘daha hızlı’ hale gelmek üzere evrimleşmiş olabilir.” diyor.
Daha hızlı kasılan liflere sahip olmak, daha fazla yüz hareketliliğine ve daha hızlı kas hareketine izin vererek, kaş kaldırma ve havlamaya dahil olan kısa, güçlü kas kasılmaları gibi küçük hareketlere olanak tanır. Yavaş kasılan lifler ise kurtların ulurken kullandıkları gibi uzun süreli kas hareketleri için önemlidir.
Daha önceki araştırmalarda ekip, köpeklerin kurtlarda bulunmayan ve “yavru köpek gözü” ifadesine katkıda bulunan ek bir mimetik kasa sahip olduğunu keşfetti. Bilim insanları, köpekler ve kurtlar arasındaki anatomik farklılıklara yeni bir ışık tutabilecek ek miyozin lif türlerini ayırt etmeye uygun antikor boyalarıyla yeni bulgularını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.
Experimental Biology. 5 Nisan 2022.
2022 Annual Meeting at Experimental Biology.
You must be logged in to post a comment Login