Knidos Antik Kenti’nde Restorasyon Sürüyor

Ege ve Akdeniz’in kesişim noktasında bulunan 2600 yıllık tarihi Knidos kentinde restorasyon ve çevre düzenlemeleri devam ediyor. Muğla’nın Datça ilçe merkezine 1.5 km uzaklıkta bulunan kentteki, iyileştirme çalışmalarının bu yılki bölümü başladı.

Knidos kentinin biri 20.000 diğeri 5000 kapasiteli iki tiyatrosu bulunuyor. Şehir yaklaşık 4 km’yi bulunan surlarla çevrilmiş. Kuzeyde bulunan dış ve güneyde bulunan iç limana, hakim konumda, Afrodit Tapınağı bulunuyor. Tapınakta bulunan Afrodit heykelinin şu an sadece kaidesi bulunuyor. Kentte ayrıca Apollon, Korint ve Erken Hıristiyanlık Dönemi’nde yapılmış Dor tapınağı da bulunuyor.

Knidos’u, önemli kılan bir diğer unsur ise, kentin, zamanında bilimde oldukça ilerlemesiydi. Kentte, Astronomi ve matematikle uğraşan Eudoksus, tıp alanında Euryphon, ressam Polygnotos ve İskenderiye Feneri’nin mimarı olan Sostratos’un yaşadığı rivayet ediliyor.

Eudoksus’un geliştirdiği ve dönemin önemli bir buluşu olan “Güneş Saati” antik kentte eski yerini koruyor.

Konuyla ilgili olarak, Knidos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı, kentte uzunca bir süre ara verilen çalışmalara 2013 yılında tekrar başlandığını ve projenin bütçesinin 941.000 lira olduğunu belirterek, “Girişini koruyan ve iyi durumda günümüze ulaşan yuvarlak ve dörtgen kuleleriyle Knidos’un ünlü limanları halen işlevlerini sürdürüyor” açıklamasında bulundu.

You must be logged in to post a comment Login