Klazomenai’de Mitolojik Süslemeli Lavabo Bulundu

İzmir’deki Klazomenai Antik Kenti’nde, mitolojik varlıklarla süslenmiş yaklaşık 2.500 yıllık perirrhanterion (lavabo) bulundu.

Klazomenai Antik Kenti’nde parçaları bulunan perirrhanterion, mitolojik varlıklarla bezenmiş.

İzmir’in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti’nde bu sezon sürdürülen kazılarda, mitolojik yaratıklarla ve araba yarışı tasvirleriyle süslenmiş 2.500 yıllık perirrhanterion (lavabo) ortaya çıktı.

Klazomenai Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy, MÖ 6. yüzyıla ait, fantastik mitolojik yaratıklarla ve araba yarışlarıyla bezeli lavabo ayağı ve tabanı bulduklarını söylüyor. Ersoy, bu şekilde figürlerle bezeli, kabartmalı ve boyalı örneğini şimdiye kadar bilmediklerini belirtiyor.

(İlgili: Smyrna Agorası’nda Osmanlı Fincanları Ortaya Çıkıyor)

12 Ion kent devletinden olan Klazomenai, Urla-Çeşme Yarımadası’nın kuzey kıyısında, İzmir Körfezi’nin ortasında yer alıyor. Klazomenai, Batı Anadolu’daki Ion kent devletinden biri. Özellikle Arkaik dönemde, milattan önce 6. yüzyılda bölgedeki en önemli seramik üretim merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Antik dönemin seramik üretim merkezi Klazomenai’da, perirrhanterion (vücut temizliğinde kullanılan, yüksek ayak üzerine oturan büyük yayvan formlu kap-lavabo) ortaya çıkartıldı.

Ticarette önemli bir rolü vardı

Kazı Başkanı Ersoy, “Burada gerçekleştirilen kazılarda da kent ile bağlantılı atölyelerin üretmiş olduğu çok sayıda figürlü seramikler ve lahitler de buluyoruz.” diyor.

“Burada üretilen ürünleri, örneğin; Karadeniz’deki Ion kolonilerinde, Güney Fransa’da, Kuzey Afrika’da ya da Doğu Akdeniz’deki çeşitli merkezlerde de buluyoruz. Bu eserler ticari yollarla sözü edilen merkezlere taşınmış. Aynı zamanda Klazomenai ile özdeşleşen başka vazo türü de ticari amforalar. Bu amforalarda ister zeytinyağı olsun ister şarap olsun elde edilen ürünler taşınıyor.”

Zeytinyağı üretim işlikleri ve yerleşimin yaygınlaşması MÖ 6. yüzyılın son çeyreğinde Klazomenai’de yükselen refaha işaret ediyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login