Yapraklara sarılmış ve deri çantaya yerleştirilmiş bir Demir Çağı at koşum takımının, Doğu Avrupa’nın en eskisi olduğu düşünülüyor.
2.500 yıllık süslü bronz parçalar, Eylül ayının sonunda Toruń yakınlarındaki Cierpice’de Mała Nieszawka’daki WELES Tarih ve Keşif Grubu’ndan Arkadiusz Kurij tarafından ortaya çıkarıldı.
Arkadiusz Kurji, bir tepeyi araştırdıktan sonra arkeologların buluşma noktasına dönerken metal detektörü hala açıktı ve dedektör ses çıkarmaya başladı.
(İskoçya’da Bronz Çağa Ait Koşum Takımı ve Kılıç Bulundu)
Araştırmacı, tarihi olarak ilgi çekici bir şeye rastlamış olabileceğini düşünerek Toruń’daki Eyalet Anıt Koruma Bürosu ile temasa geçti. Daha sonra bir dizginin büyük bir bölümünü oluşturan 150’den fazla küçük ve daha büyük bronz parçayı ortaya çıkardı.
Parçalar yapraklara sarılmıştı, analizler bu yaprakların muhtemelen dul avrat otu olduğunu ve demetler halinde bir çantaya konmuş olduğunu ortaya çıkardı. Yaprak kalıntıları koşum takımlarının üzerinde görülebilir durumda.
Toruń’daki Nicolaus Copernicus Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü’nden Dr. Jacek Gackowski, “Böylesi bir bulgu, Orta ve Doğu Avrupa’da bir ilk.” diyor.
“Güvenli bir yere saklanmış bu emanet, Vistula kıyısının yakınındaki kumlu bir tepeye gömülmüştü. Bu değerli eşyaları saklayan kişinin, geleceği planlayarak bunu yaptığı varsayılabilir.”
“Korunan eserler, sac ve telden yapılmış çok sayıda boru ve halka şeklindeki koşum takımı parçasının olduğunu kanıtladığı gibi, dizginin çok dekoratif olduğunu da gösteriyor.”
“Neredeyse eksiksiz bir at dizgini, eksik olan tek şey atın ağzının içine takılan kısım. Bu kısım hayvana bir takım mesajlar göndermek ve yönlendirmek için kullanılır.”
Koşum takımının stili, Lusatian kültürü ortamında göçebelerin, muhtemelen İskitlerin, uzak kuzeye sızmasına kadar tarihleniyor olabilir. Bu da büyük olasılıkla erken Demir Çağı’nda (MÖ 6. yüzyıl) gerçekleşmişti.
Gackowski, “İskit silahları ve süs eşyaları hakkında bilinenlerin Kujawy bölgesinden ve Chełmno topraklarının güneybatı ucundan elde edilen kalıntılardan geldiğini unutmamak gerek. (…) Belki de Cierpice’den çıkan bu eserler, yerel halk ile kültürel olarak yabancı, çok uzaklardan at üstünde gelen ziyaretçiler arasında meydana gelmiş dramatik olayların bir izi.” diyor.
Ek olarak, arkeologlar deri çantanın içinde yerel olarak üretilmiş oyuklu bir balta buldular.
Toruń’daki Anıt Koruma İl Bürosundan Wojciech Sosnowski, baltanın çantada neden veya nasıl bulunduğu hakkındaki sorulara “şu anda bunu yanıtlamak zor” diyerek cevap veriyor ve ekliyor: “Keşfedilen hazineyle ilgili tüm gizemleri çözmek için disiplinler arası bir araştırma ekibi kurulacak.
“Örnekler alınacak ve bu örneklerin analizi yapılacak. Bu analizin sonucu, diğer başka şeylerin yanı sıra, bu eserlerin tam olarak ne zaman gömüldüğünü belirlemeye izin verecek.”
Ancak Sosnowski, metal parçalarını gömen kişinin onları hammadde olarak işlemek ve eritmek için saklamış olabileceği fikrini de öne sürüyor. Bu süre zarfında metaller çok değerli görülüyordu ve arz açığı vardı. Tüm eserler yaklaşık bir kilogram ağırlığındaydı. Atı zorlamamak ve gereksiz yere yük olmaması için parçalar hafif seçilmiş olabilir.
Science in Poland. 12 Ekim 2020.
You must be logged in to post a comment Login