Kazakistan’daki Kök Kaynar Kazısında Altın Kedigil Çıktı

Kazakistan İl Kültür Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Kazakistan’ın Almatı kentinde eşsiz altın eserler çıkarıldı. Almatı Tarih müzesi’nin yürüttüğü Kök Kaynar kazısında, bir tanesi yırtıcı bir kedigil olan üç adet altın eser bulundu.

İki adet preslenmiş kabartmalı plakanın biraraya getirilmesi ile yapıldığı belirtilen Yırtıcı kedigil figürini, verdiği poz itibariyle oynayan kedi olarak yorumlandı.MÖ. 4. Yüzyıla tarihlenen ve bir mezarda bulunan figürin, muhtemelen büyülü kompozisyonlarla bezenmiş bir şapkanın bir unsurunu oluşturuyordu.

Bulunan ikinci eşsiz eser ise kuş betimlemeli bir altın tabaktı. Araştırmacılar tabakta, kafası sola dönük, büyük gagalı ve kanatları açık bir kuş tasvir edildiğini söyledi. Kuşun arkaplanında ise çilekler olduğu belirtildi. Araştırmacılar bu betimlemelerin bir hanedan sembolü olduğunu sözlerine ekledi.

Kök Kaynar kazılarında bulunan eşsiz eserlerden sonuncusu da, tutacaklı bir bronz ayna idi. Ayna ve disk birbirine lehimlenmişti.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply