Kazakistan’da Keşfedilen ‘Bıyıklı’ Kurganlar Orta Çağ’a Tarihleniyor

Kazakistan’daki arkeologlar, Orta Çağ’a tarihlenen 10 kurgan keşfettiler ve bunlardan bazıları “bıyıklı” olarak adlandırılıyor.

Bir kurganın kalıntıları. C: Margulan Arkeoloji Enstitüsü

Keşfi yapan ekibin lideri ve Margulan Arkeoloji Enstitüsü’nden Zhanbolat Utubaev, Kazakistan’ın Ulytau bölgesinde bulunan bu yüzlerce yıllık kurganlardan üçünün, arkeologların “bıyıklı kurganlar” olarak adlandırdığı türde olduğunu söylüyor. Utubaev, “Bu kurganların üzerinden geçen taş sırtları onları “bıyıklı” yapan detay” diyor.

Orta Çağ’a (yaklaşık 600 ila 1500 yılları arasına) ait “bıyıklı” kurganlar, Kazakistan’da oldukça yaygın. Utubaev, yalnızca orta Kazakistan’da bunlardan 400’den fazla keşfedildiğini belirtiyor. Bu kurganlar, yaklaşık 3 ila 15 metre çapında değişen boyutlara sahip.

(İlgili: Rusya’da Elitlere Ait 2.500 Yıllık Kurgan Bulundu)

Ekip, “bıyığı” olmayan bir kurganı kazdı ve bir adamın kalıntılarını buldu. Bu kişiyle birlikte üçgen bir ok ucu da gömülmüştü. Utubaev’e göre, bu adamın kim olduğu ya da nasıl öldüğü belirsiz, ancak ilerleyen araştırmalar ölüm nedenine ışık tutabilir.

Devam eden bir kurgan kazısı. C: Margulan Arkeoloji Enstitüsü

Margulan Arkeoloji Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre, yeni bulunan kurganların kesin tarihi belirsiz olsa da, Orta Çağ’a tarihlendiği düşünülüyor. Bu dönemde, Kazakistan’daki bazı insanlar göçebe bir yaşam sürerken, diğerleri daha yerleşik bir yaşam tarzı benimsemişti.

Örneğin, Güneydoğu Kazakistan’da bulunan ve Çin ile Avrupa arasındaki İpek Yolu üzerinde önemli bir durak olan Taraz şehrinde birçok yerleşik insan yaşıyordu. Ancak, diğer bazı gruplar göçebe yaşam tarzını sürdürüyorlardı. Bu göçebe grupların en ünlüsü 13. yüzyılda bölgeyi fetheden Moğollar idi. Yeni bulunan kurganlar Moğol fethinden önceye tarihleniyor olabilir, ancak göçebe bir gruba ait oldukları düşünülüyor.

Bir ok ucuyla gömülen bir adamın kalıntıları. Adam muhtemelen Orta Çağ’da yaşamıştı. C: Margulan Arkeoloji Enstitüsü

Ekip araştırmalarına devam ediyor ve gelecekte daha fazla kurganın kazılması planlanıyor.


Live Science. 4 Eylül 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login