Kayseri’de, Anadolu Selçuklu döneminden kalma, Hıdırellez Tepesi’nde bulunan Hızır İlyas Köşkü’nün duvarlarına sprey boya ile yazılmış yazılar tepki topluyor.
Kayseri’nin merkez Kocasinan İlçesi Erkilet Mahallesi’nde Hıdırellez Tepesi olarak bilinen bölgede bulunan Hızır İlyas Köşkü’nün bakımsız hali dikkat çekiyor. Kayseri’ye hakim manzaradaki tarihi yapının tüm duvarlarına sprey boya ile yazılan yazılar çirkin bir görüntü oluşturmanın da ötesinde, kültüre mirasa olan sagısızlığı gözler önüne seriyor.
(5. Murat Av Köşkü Hamamı’nın Restorasyonuna Tepki)
Bazı araştırmacılara göre bu yapı döneminde göğüs hastalıkları konusunda bir şifahane olarak kullanılmış, bazılarına göre ise Selçuklu sultanlarının dinlendikleri bir yer olarak ifade ediliyor. İnce kesilmiş taşlardan inşa edilen Hızır İlyas Köşkü, Selçuklu sivil mimarisinin nadir örneklerinden birini teşkil ediyor. Kayseri’nin kuzeyindeki Erkilet beldesinde bulunan bu yapı, büyük bir Hitit höyüğünün üstüne inşa edilmiş.
Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, 1241-1242 yılları arasında yapıldığı ifade edilen köşkün duvarları sprey boyayla yazılmış yazılardan neredeyse görünmüyor, içi ise çöpten geçilmiyor.
Konu hakkında açıklama yapan MHP Talas Meclis Üyesi Abdullah Çelebi, yetkilileri göreve davet etti. Çelebi, “Bu tarihi eserin hali içler acısı. Tarihimize yapılan bir saygısızlık var. Ne yazık ki bu duvarlar boyalı yazılarla dolu. Kimi ismini yazmış, kimi aşkını, kimi isyanını, kimi de evlenme teklifini yazmış.”
(Türkiye’deki Müze ve Örenyeri Ziyaretçi Sayısında %40 Düşüş)
“Yazıklar olsun, tarihe bu şekilde saygısızlık yapılmaz. İçinde de içki şişeleri, çöpler var. Bu görüntü Kayserimize yakışmıyor. Gördüğümüz manzara bizi çok üzdü. Bu tabloyu kimse görmüyor mu? Kayseri’deki ilgili ve yetkili kurumları göreve davet ediyorum. Bu işten sorumlu olanlar zaman kaybetmeden tarihimize sahip çıksın”
DHA
You must be logged in to post a comment Login