Kayıp Dört ‘Güneş Tapınağından’ Biri Bulunmuş Olabilir

Mısır’daki Abusir’de kazı yapan arkeologlar, Antik Mısır’ın kayıp dört “güneş tapınağından” biri olabilecek kalıntılar keşfettiler.

Abusir, Eski Mısır başkenti Memphis’in ana mezarlıklarından biri olarak hizmet veren Eski Krallık dönemine ait bir nekropoldü.

Site, MÖ 25. yüzyılın başlarından MÖ 24. yüzyılın ortalarına kadar 5. Hanedan’dan kalma 14 kraliyet piramidi, mastaba ve mezarlar barındırıyor.

Mısırbilimciler tarafından ortaya çıkarılan yapının, MÖ 2465-2323 yılları arasında hüküm süren eski Mısır’ın beşinci hanedanının hükümdarlığı sırasında inşa edildiği ve bölgedeki en eski yapılardan biri olduğu düşünülüyor. Yapı, ön araştırmaların önerdiği gibi, kayıp dört tapınaktan biri olarak doğrulanırsa, bu, eski yapılar açısından zengin bölgedeki en eski yapılardan biri olacak.

(İlgili: Mısır’da Yabancı Birlik Komutanının Mezarı Bulundu)

Kazılar, 5. Hanedan’ın 6. hükümdarı firavun Nyuserre Ini tapınağında, Polonya ve İtalya’dan bir arkeoloji heyeti tarafından gerçekleştirildi.

Ekip, tapınağın öncesine tarihlenen bir katmanda, bir kerpiç bina ve kuvars blokların kanıtlarını buldu. Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı yetkililerine göre bunlar, kayıp dört güneş tapınağından birinin kalıntıları olabilir.

Altı güneş tapınağının inşa edildiği düşünülüyor, ancak şimdiye kadar sadece ikisi ortaya çıkarıldı.

Güneş tapınakları, Eski Mısır’ın güneş, düzen, krallar ve gökyüzü tanrısı Ra’ya ithafen inşa edilmişti. Kendisi genellikle bir kobranın içinde güneş diskiyle birlikte bir şahin olarak tasvir edilirdi.

Arkeologlar, güneş tapınaklarının amacına dair teoriler üretiyorlar, çünkü tasarımları, büyük olasılıkla krallığın kült ibadetinin bir parçası olmak yerine, kraliyet cenaze töreni amaçlarından daha fazlasını içeriyor gibi görünüyor.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı tarafından keşifle ilgili olarak yayınlanan bir basın açıklamasına göre: “Binaya, kireçtaşı kayaya inşa edilmiş bir girişten erişilebilir, bu da döşeli bir zemine sahip ve büyük kuvars blokları içeren bir alana açılıyor.”

Kazılarda ayrıca muhtemelen tapınak ritüelleri ve törenlerinde kullanılmış seramik kaplar, bira kapları ve kırmızı ağızlı kaplar da ortaya çıkarıldı.

Misyonun İtalyan kısmına başkanlık eden Rosanna Birley’e göre, ayrıca Kral Shepseskare adını taşıyan kil mühürlerden bir dizi parça bulundu. Bu beşinci hanedan hükümdarı hakkında çok az şey biliniyor ve bulgu, hayatı ve saltanatı hakkında daha fazla şey ortaya çıkarabilir.

Eski eserler bakanlığı, misyonun kayıp tapınağı bütünüyle ortaya çıkarmayı umduğu için önümüzdeki aylarda bölgede daha fazla kazı yapılacağını söylüyor.


Ministry of Tourism and Antiquities. 31 Temmuz 2022.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login