Antik Çin uygarlığının aniden ortadan kaybolmasının nedeninin büyük bir deprem olabileceği ortaya çıktı.
Tahmin edilene göre; 3000 yıl önce gerçekleştiğine inanılan büyük deprem, yıkıcı heyelanı tetiklemiş ve Sanxingdui Kültürü’nün su kaynağını yok ederek, vatanlarını terk etmek zorunda bırakmış.
Heykeller, değerli taşlardan yapılmış nesneler ve fil dişleri, kayıp uygarlığın ne denli teknik yetenekleri olduğuna işaret ediyor. Ayrıca bu kültür insanlarının Minjiang Nehri kıyısında
duvarlarla çevrilmiş bir şehirde yaşadıkları düşünülüyor.
Kayıp uygarlığın 3000 ila 2800 yıl önce şehri kasıtlı olarak terk ettiği tahmin ediliyor fakat kazı başkanı Niannian Fan, şehri terk etmek için ortaya atılan “savaş” ve “sel” nedenlerinden hiçbirini ikna edici bulmadığını söylüyor.
14 yıl önce kazılan bir başka yerleşimin buluntuları, bu alandaki buluntularla oldukça benzer. Buna dayanarak, bu halkın aniden yok olması fikri yerine, bu bölgeye tekrar yerleşmiş olabilecekleri de dikkate alınıyor.
Kayıp uygarlığın yaşadığı yerden 250 mil uzaklıkta bir deprem izi olduğu öne sürülüyordu. Fakat yapılan yeni araştırmaya göre; bu depremin düşünülenden çok daha yakın bir yerde gerçekleşmiş olabileceği görüldü. Jeolojik izlere göre, 3300 ila 2200 yıl önce, o bölgede büyük bir deprem ve toprak kayması söz konusu. Bu toprak kaymasının, şehrin yanındaki nehri kestiği ve Sanxingdui’nin su kaynağını yok etmiş olabileceği düşünülüyor. Otoritelere göre bu hipotez, spekülatif olabilir fakat uygarlığın ortadan kaybolması veya başka bir yere taşınmasını açıklayabilir.
You must be logged in to post a comment Login