Kalehöyük Dönüşüm Geçiriyor

Ahi Evran Üniversitesi’nden, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Işık Adak Adıbelli’nin bilimsel danışmanlığını yaptığı, Kırşehir’deki tarihi Kalehöyük bölgesi teknolojik imkanlardan faydalanılarak yeniden düzenlenecek. Kırşehir Belediyesi’nin destek verdiği projede 25500 metrekarelik bir alanda peyzaj çalışmalarına da başlanılacak.

Projeye destek veren Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci,Tarihte ilk defa Katip Çelebi tarafından zikredildiğini duymakta olduğumuz alan üzerinde bir okul ve ibadete de açık olan bir camimiz var. Bildiğimiz tarihte 1950’li yıllarda bölgede kazı çalışmalarının yapılması gerektiğini öğreniyoruz. Höyüğün şehir merkezinde ki konumunu da dikkate alarak bizler, höyükte yapılan kazı çalışmalarının da sergilenebilmesi amacını güderek ’Arkeopark’ çalışmasının projesini hazırlattık. Proje çalışmalarında da ben bizzat yer aldım. Şuan mevcutta yer alan ve okul olan eski lisenin yerine biz kazı alanından çıkartılan parçaların sergilendiği bir sergi holü, satış birimleri, kafe, restoran, açık seminer alanı ve kazı evi atölyelerinden oluşan bir kazı evi, kazının yapıldığı alana bir korugan, dinlenme, piknik ve çocuk oyun alanları, çocuk eğitim alanları, tarih parkı, tematik parklar ve seyir terasları planlamaktayız” açıklamasında bulundu.

Projeyle, teknolojiden hareketle, hem kültürel değerlerin korunması, hem de Kırşehir halkının kültürel etkinliklere katılımı sağlanıyor. Belediye Başkanı proje tamamlandıktan ve kale turizme açıldıktan sonra şehrin ticaretinin de olumlu etkileneceğini düşünüyor.

Kalehöyük bölgesinde bugüne kadar 43’ten fazla eser çıkarıldı. 1996 yılında başlayan ve Sachiro Omuro başkanlığıyla yürütülen kazı çalışmaları, Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü adına yapılıyor.

280 metre çapında ve 16 metre yüksekliğindeki höyük arkeolojik açıdan da oldukça zengin. Kazılarda Erken Tunç, Orta Tunç, Demir Çağı ve Osmanlı Dönemi olmak üzere 4 farklı uygarlık dönemine ait kalıntılar bulunuyor.

Sacchiro Omura, bölgenin, hem Eski Hitit Çağı’nda hem de Assur Ticaret Kolonileri Çağı’nda önemli bir merkez olarak kullanıldığı, bu özelliklerden hareketle tipik bir Orta Anadolu yerleşkesi olduğunu ifade ediyor.

 

You must be logged in to post a comment Login