Kaçakçılar Aphrodisias Yakınlarında Lahit Ortaya Çıkardı

Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti yakınlarındaki bir tarlada, kaçak kazı yapılarak 2.000 yıllık lahit ortaya çıkarıldı.

Aphrodisias Antik Kenti yakınlarında kaçak olarak ortaya çıakrılan yaklaşık 2.000 yıllık lahit. C: İHA

Karacasu ilçesindeki Afrodisias Antik Kenti yakınlarında, tarihi eser kaçakçıları tarafından kaçak kazı yapıldığı belirlenen bölgede, 2.000 yıllık lahit bulundu.

Karacasu Müze Müdürlüğü’ne teslim edilen lahit, Afrodisias Müzesi’ne götürülürken, jandarma, kaçak kazıyı yapan kişi veya kişilerin yakalanması için çalışma başlattı.

(Kaçakçılar Efes Yakınında Lahit Kazdı ve Satmak İstedi)

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Afrodisias Antik Kenti’nin bulunduğu bölgedeki Dörtyol Mahallesi’ne 3 kilometre uzaklıktaki zeytinlik bahçesine, dün çalışmaya gelen bir köylü, üzeri otlarla örtülü çukurla karşılaştı.

Köy sakini, otları kaldırdığında üzerinde figürler olan lahdi görüp, durumu jandarmaya bildirdi. İhbarla olay yerine gelen jandarma ekipleri, lahdi muhafazaya alıp, durumu Karacasu Müze Müdürlüğü ilgililerine bildirdi.

Kaçak kazıda ortaya çıkarılan lahdin üstü örtüyle örtüldü. C: DHA

Kaçak kazı yapılan bölgede incelemelerde bulunan Karacasu Müze Müdürlüğü yetkilileri, bir kısmı toprağın altındaki 2.000 yıllık lahdi çıkararak, Afrodisias Müzesi’ne götürdü. Karacasu İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, kaçak kazıyı kimin yaptığını belirleyip, yakalamak için soruşturma başlattı.

Karacasu Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, “Bulunan lahdin önemli bir eser olduğunu düşünüyoruz. İlgililer lahit üzerinde incelemelerini sürdürüyorlar. Lahdin içerisinde herhangi bir şeyin olup olmadığını bilmiyoruz. İncelemelerin tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak” dedi.

(Ardahan’da Bulunan Yarbay Krize Neden Oldu)

Lahdin gece yarısı kaçak kazı yapan defineciler tarafından toprağın altından ortaya çıkarıldığı ve bilinmeyen bir sebeple üzeri otlarla örtülerek orada bırakıldığı öğrenildi.


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login