Kültürel miras grupları, Hadrian Duvarı boyunca yapılan illegal kazıların Kuzeydoğu kültürüne ve arkeolojisine zarar verdiği konusunda uyardı. Gece avcılığı olarak bilinen metal dedektörü ile yapılan kaçak kazılar, bir süredir Northumberland Ulusal Parkı içindeki Steel Rigg ve Peel Crags’ta devam ediyor.
Bölge aslında Tarihi anıtlar kapsamında yasal olarak korunuyor. İngiliz Kültürel Mirası’ndan herhangi bir otorite olmadan bölgede metal dedektörcülüğü yapmak bir ciddi bir suç kabul ediliyor.
Olayla ilgili kültürel miras grubunun Ulusal Suç Danışmanı Mark Harrison: “Özellikle Hadrian Duvarı gibi önemli bir bölgede yapılan metal dedektörcülüğü aldığımız bir konu. Çoğu metal dedektörcü toplulukların, yasalarla ve yönetmeliklerle uyumlu olduğunun farkındayız. Fakat birinin evine girip eşyalarını çalmak kanunlara karşı gelmek olduğu gibi, aynı zamanda bu alana zarar vermek ve değerli tarihi eserleri çalmak da illegaldir. Çalınan objeler arazi sahibine aittir. Bu durumda arazi sahibi National Trust oluyor ve çaldıkları da hepimize ait tarih oluyor ” dedi.
National Trust Hadrian Duvarı Kırsal Yöneticisi Eric Wilton: “Arkeologlar ve yasal metal dedektörcüler birlikte çalışırken aniden bu olayın yaşanması tam bir hayal kırıklığı.
Hadrian Duvarı’nın Önemi
Hadrian Duvarı, Roma İmparatorluğu döneminde, İngiltere’yi doğu-batı doğrultusunda ikiye ayıran taştan bir duvardır. Bu duvarlardan İngiltere’ye üç adet inşa edilmiştir. Hadrian Duvarı ise bunlardan ikincisidir ve hala büyük bir bölümünün ayakta olması sebebiyle en ünlü olanıdır. Milattan sonra 122 yılında İmparator Hadrian’ın yaptırdığı duvar, imparatorluğun en güçlü duvarıdır ve Roma İmparatorluğu’nun İngiltere’deki kuzey sınırlarını oluşturur. Aynı zamanda gümrük kapısı ve vergilendirme noktası olarak da kullanılmıştır.
1987’de UNESCO Dünya Mirası Alanları Listesi’ne giren Hadrian Duvarı, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
www.bbc.com
Sefertepe’de Kafataslarıyla Dolu Bir Oda: Emre Güldoğan Röportajı
Kediler Kelime İlişkilendirmede İnsan Bebeklerinden Daha İyi
Çin’de Şimdiye Kadar Bilinen En Küçük Dinozor Yumurtası Bulundu
You must be logged in to post a comment Login