Japonya’nın Hirota Halkı, Bebeklerin Kafalarını Deforme Ediyordu

1.800 yıl önce, yaklaşık 400 yıl boyunca bir Japon adasında yaşayan Hirota halkı, kasıtlı olarak bebeklerin kafalarının arkasını düzleştirdi. Ve uzmanlar bunun nedeninden tam olarak emin değiller.

Hirota bölgesinde bulunan, yaklaşık 1.800 yıl öncesine ait, kendine özgü düz bir kafaya sahip bir bireyin kafatası. C: Seguchi et al., PLOS ONE, 2023

Yeni bir araştırmaya göre, 400 yıl boyunca Japonya’da yaşayan bir grup yerli insan, bebeklerin kafataslarını kasıtlı olarak deforme etti.

Hirota halkı, Yayoi döneminin sonu ile Kofun dönemi arasında veya üçüncü ve yedinci yüzyıllar arasında güney Japonya adası Tanegashima’da yaşıyordu. Araştırmacılar 1957 ile 1959 ve daha sonra 2005 ile 2006 yılları arasında Tanegashima’daki Hirota bölgesinde çok sayıda iskelet kazdılar ve çoğunun kafataslarının deforme olduğunu buldular.

(İlgili: Uzatılmış Kafatasları, Çok Kültürlü Bir Topluluğu Gösteriyor)

Şimdiye kadar, kafataslarının bilinmeyen bir doğal süreçle mi deforme olduğu yoksa yapay kafatası deformasyonu olarak bilinen ve normalde bir bebeğin kafatasının doğumdan kısa bir süre sonra şeklini değiştirmek için sarılmasını veya bastırılmasını içeren bir süreç yoluyla kasıtlı olarak mı şekillendirildiği belli değildi.

PLOS One dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar kafataslarını yeniden analiz etti ve bunları aynı döneme ait Japon kalıntılarıyla karşılaştırdı. Sonuçları, çarpık kafatasının en muhtemel açıklamasının yapay kafatası deformasyonu olduğunu gösteriyor.

Taşlar, Japonya’nın Tanegashima kentindeki Hirota bölgesinde kazılan her mezarın yerini gösteriyor. C: The Kyushu University Museum

Araştırma ekibi iki boyutlu genel kafatası şeklini analiz etti ve kemiklerin üç boyutlu taramalarını yaptı. Daha sonra kafataslarını, aynı dönemde Japonya’nın diğer bölgelerinde iskan eden Yayoi ve Jomon halklarının kafataslarıyla karşılaştırdılar.

Deforme olmuş Hirota kalıntılarının tümü, kafatasının arka kısmı düzleştirilmiş, hafifçe kısaltılmış bir kafa oluşturacak şekilde değiştirilmişti. Araştırmanın başyazarı biyolojik antropolog olan Noriko Seguchi, “Analizler, her kafatasının tabanındaki oksipital kemikte çok benzer hasar olduğunu ortaya çıkardı ve kafatasının kemikleri birbirine bağlayan kısımlarında çöküntüler gösterdi.” diyor.

Erkek ve kadın kafatasları deforme edilmesi eşit sayıdaydı ve kafataslarının şekillerinde cinsiyetler arasında herhangi bir fark yoktu. Yayoi ve Jomon kafataslarında benzer deformasyonlara rastlanmadı. Hirota kafataslarının farklı morfolojisi, bunların kasıtlı olarak kafatası modifikasyonuna uğradıklarına güçlü bir şekilde işaret ediyor.

Yayoi kafatası (solda) ile Hirota kafatası (sağda) arasındaki karşılaştırma. Hirota kafatasının başın arkası çok daha düz. C: Seguchi Lab/Kyushu University

Hirota halkının neden bebeklerinin kafataslarını değiştirmeyi seçtiği bilinmiyor. Araştırmacılar, olasılıklardan birinin kendilerini diğer gruplardan ayırmalarına yardımcı olabileceğini söylüyor. Ekip, yapay kafatası deformasyonunun neden gerçekleştirildiğine dair daha fazla bilgi edinmek için bölgeden daha arkaik deforme olmuş kafataslarını incelemeyi planlıyor.

Tarih boyunca Hunlar, Orta Çağ Avrupasından kadınlar, Mayalar, bazı Amerika yerlisi kabileleri ve olağanüstü derecede uzun kafatasları nedeniyle komplo teorisyenleri tarafından uzaylıların kanıtı olarak gösterilen Peru’daki antik Paracas kültüründen insanlar da dahil olmak üzere pek çok grupta yapay kafatası deformasyonuna dair kanıtlar ortaya çıkarıldı.

Yapay kafatası deformasyonu günümüzde hala uygulanmakta olup, özellikle Pasifik ülkesi Vanuatu’da bireylerin kafatasları, uzun bir kafa ile tasvir edilen tanrılarından birine daha çok benzeyecek şekilde deforme ediliyor. Nadir durumlarda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin bazı bölgelerindeki bazı kızların kafaları bir statü sembolü olarak uzatılıyor.


Live Science. 16 Ağustos 2023.

Makale: Seguchi, N., Loftus III, J. F., Yonemoto, S., & Murphy, M. M. (2023). Investigating intentional cranial modification: A hybridized two-dimensional/three-dimensional study of the Hirota site, Tanegashima, Japan. PloS one, 18(8), e0289219.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login