Japonya’da Bir Müzede Heinrich Schliemann’a Ait Çizimler Bulundu

Japonya’daki Tenri Üniversitesi Sankonan Müzesi yetkilileri, Henrich Schliemann’ın 1800’lerin son çeyreğinde yürüttüğü Tiryns Sarayı kazılarına ait 28 orjinal el çizimine ulaştı. Müzede yaklaşık 60 senedir bekleyen bu çizimler sergilenmeye hazırlanıyor.


Kazı sonrasında ortaya çıkarılan bir duvar resmi. Schliemann’ın Tiryns Raporu’nun kapak resmidir.

Schliemann, ününü Yunan mitolojsinin efsanevi şehri Troya’yı bulmasına ve Miken dönemine tarihlenen Tiryns sarayı kazılarına borçludur. Schliemann için bir başka parantez açmak gerekirse; Anadolu Arkeolojisi tarihinin en önemli yerleşimini bulmasının yanı sıra Anadolu Arkeolojisi tarihinin en sansasyonel olaylarından birinin de baş aktörü olmuştur.


Heinrich Schliemann

1885 senesinde Tiryns kazıları hakkında raporları, çizimleri ve diğer materyalleri içeren bir rapor yayınlandı. Kazı hakkındaki bilgiler bu raporda yazılanlar ile sınırlıydı. Müze yetkilileri bulunan çizimlerin kazı sürecine dair karanlık noktalara ışık tutabilecek bir birincil kaynak oluşturduğunu belirtti.

Nagoya Üniversitesi Yunan Arkeolojisi Uzmanı Prof. Yoshiyuki Suto ise; arkeolojinin emekleme yıllarına ait olduğu göz önüne alındığında, çizimlerin oldukça ileri seviyede olduğunu söyledi. Suto, çizimlerin, ölçekleri ve notlarıyla beraber buluntuları çok iyi bir şekilde betimlediğini belirtti. Çizimler ayrıca rapora eklemek için yazılmış ayrıntılı bilgiler içeriyor, Suto bunların raporun oluşum aşamalarını gösterebileceğini de ekledi


Hayvan biçimli ve bezemeli kapların çizimleri ve malzemelerin isimleri bizzat Schliemann’ın elinden çıkmış

Çizimler Japonya’ya nasıl geldi?

Tenri Üniversitesi kurucusu ve hevesli bir koleksiyoncu olan Shozen Nakayama, 1960 senesinde Londra’daki bir sahaftan Schliemann’a ait 30 kadar el çizimi satın aldı.
Çizimlerin ikisini Tokyo Ortadoğu Kültürü Merkezi’ne bağışlayan Nakayama, kalan 28 çizimi ise Tenri Üniversitesi Sankokan Müzesi envanterine ekledi. 2008 senesinde Nara müzesi çizimleri analiz ettirmek için Almanya Prehistorya ve Protohistorya Müzesi’ne gönderdi. Çalışmalar sonucunda bazı notların Heinrich Schliemann tarafından yazılmış olduğu anlaşıldı.

Çizimler, Troya keşfinin Tenri Merkez kütüphanesine ait olan ilk raporuyla beraber 2015 yılının Nisan-Haziran ayları arasında görücüye çıkacak.

Tiryns Sarayı

Peloponnesus (Mora) yarımadasında bulunan Tiryns Sarayı, Miken olarak bilinen kıta Yunanistan kültürü döneminde (M.Ö. 17 yy. ve M.Ö. 12 yy.) inşa edilmiş. Tirnys Sarayı, özellikle Miken mimarisinin anıtsal duvar geleneğiyle ünlüdür ve diğer Miken dönemi kalıntıları ile birlikte UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası ilan edilmiştir.

Çizimler Kim Tarafından Yapılmış?

Tiryns Sarayı, Schlieman tarafından 1884 ve 1885 yıllarında ortaya çıkarıldı. Çizimleri ise asistanı William Doerpfeld tarafından yapılmıştır. Çizimler; mimari planlar,toprak kap bezemeleri, duvar resimleri ve Miken kültüründe önemli bir yere sahip olan boğa betimlemelerini içermektedir. Çizimlerin tamamı sulu boya ve mürekkep kullanılarak yapılmıştır.

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply