İznik’te 14. ve 17. Yüzyıllara Ait Çini Fırınları Bulundu

Bursa’nın İznik ilçesinde sürdürülen arkeolojik kazılarda, 14. ve 17.yüzyıllara ait olduğu tespit edilen iki çini fırını bulundu.

İznik’te her yıl yaklaşık 2 ay süren “İznik Çini Fırınları’ kazı çalışmaları başladı. Tarihi Çini Fırınları kazılarında 2 yeni fırın keşfedildi. 14. ve 17. yüzyıllara ait olduğu tespit edilen çini fırınlarını ortaya çıkarabilmek için çalışma başlattı.

İznik’te temmuz ayında başlayan ve Eylül ayına kadar devam edecek kazı çalışmaları İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı başkanlığındaki uzman ve öğrencilerin oluşturduğu 15 kişilik tarafından yürütülüyor.

Kazı başkanı Arlı, kazı çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi’nin yürüttüğünü belirterek, çalışmalarda çini ve seramik teknolojilerini aydınlatmaya yönelik araştırmalar yapıldığını söyledi.

Çini fırınları kazılarının bu yılki çalışmalarının 2. Murat Hamamı’nın doğusunda yer alan kamulaştırılmış alanda devam ettiğini belirten Arlı, “Kazı alanına kuzeyden bitişik yaklaşık yarım dönümlük yeni bölümde çalışma başlattık. Kazılar sırasında 15. Yüzyıl dönemine ait olduğunu saptadığımız 2 yeni fırına ulaştık. Ortaya çıkarılacak olan yeni fırınlar, İznik Çiniciliği açısından büyük önem arz etmekte. Bu fırınlar, incelendikten sonra koruma altına alınacak” dedi.

İznik Çini Fırınları

İznik Çini Fırınları, 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay Aslanapa tarafından keşfedildi. 1994 yılından itibaren çalışmalar yine aynı bölüme ait öğretim üyesi Prof. Dr. Ara Altun başkanlığında, çeşitli bilim insanları ve öğrencilerin katılımıyla sürdürüldü. Son yıllarda bu çalışmalar Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı’nın ekip başkanlığında sürdürülüyor.

İznik’te Çiftçinin Bulduğu Roma Lahdi İncelendi

Letoon Antik Kenti’nde Bok Böceği Formlu Mısır Mührü Bulundu

Mersin’deki Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde İki Heykel Bulundu


DHA, İHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login