Letoon Antik Kenti’nde Bok Böceği Formlu Mısır Mührü Bulundu

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde, 1988’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Letoon Antik Kenti’nde, gübre böceği (bok böceği) formunda 2600 yıllık Antik Mısır mührü bulundu.

Muğla’nın Kumluova Mahallesi’ndeki UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan Letoon Antik Kenti’nde, 2015 yılında Başkent Üniversitesi’nin yürüttüğü kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşıldı. Antik teras duvarı ve basamaklı kaya sunağında devam eden kazı çalışmaları sırasında, MÖ. 6. yüzyıla ait Mısır mührü bulundu.

Gübre böceği formlu mavi renkli mührün ön yüzünde insan başı betimi, mühür yüzünde ise kanatlı, kuş başlı, aslan gövdeli yaratık figürü yer alıyor.

Antik Mısır’ın Naukratis Limanı’nda üretildiği anlaşılan mührün Mısır’ın bölgede Patara Limanı aracılığıyla kurduğu ticari ilişkileri göstermesi bakımından büyük önem taşıdığı belirtildi. Mührün Letoon Antik Kenti’nin Mısırlı tüccarlarca saygı gören bir kült merkezi olduğunu da işaret ettiği belirtildi.

Mühür hakkında bilgi veren Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Dr. Baki Demirtaş şunları söyledi:

“Bu bir mühür. Mısır üretimi ve MÖ 610 yılına ait olduğu değerlendiriliyor. Antik Mısır’ın Naukratis Limanı’nda üretilmiş. Bu bize Antik Mısırlılar’ın Patara Limanı aracılığıyla buraya gelerek, buradaki kutsallığa adapte olduklarını gösteriyor. Mührün bulunduğu konuma bakarsak, Mısırlı tüccarlar bu kente bir sunumda bulunuyor ve skarabe oraya bırakıyor. Mısırlılar’ın bu kente verdiği önemi göstermesi açısından çok önemli bir buluntu. Restorasyonu yapılacak eser, belgelemenin ardından müzede sergilenecek.”

Muğla ilindeki tek Unesco Dünya Mirası olan bu önemli kutsal alanda ele geçen eşsiz yazıtların yanı sıra altı adet kült yapısı bulunuyor. Bunlardan üç tanesi Batı Avrupa mimarisine etki etmiş ve Anadolu’nun Hellenistik dönemine örnek teşkil eden muhteşem taş işçiliğine sahip.

Kazı ve restorasyon çalışmaları için sponsor desteği gerekiyor

Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz, kazı çalışmalarında kendilerine destek olan Kültür Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Başkent Üniversitesi Rektörlüğü ve Fethiye Müzesi Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Leto Tapınağı’na ait orijinal mimari blokların %80’i günümüze ulaşmış olup, kazı ve restorasyon çalışmalarının hız kazanması için sponsor desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login