İtalya’daki Tunç Çağı Köyünde Feci Bir Sonbahar Günü

İtalya’da, Pompeii’den 2.000 yıl önce volkanik küllerin altına gömülen bir Tunç Çağı yerleşimi hakkında yeni detaylar aydınlanıyor.

1880 yılında Vezüv Yanardağı patlaması. Araştırmacılar, Pompeii’yi gömen ünlü patlamadan binlerce yıl önce Vezüv’ün afet niteliğindeki patlamasını detaylandırıyorlar.

Volkanik patlamalar lav, ateş ve yıkım görüntülerini çağrıştırır; ancak, bu her zaman böyle değil. Vezüv Yanardağı’nın yaklaşık 4.000 yıl önce (Pompeii’yi gömen patlamadan 2.000 yıl önce) gerçekleşen Plinian patlaması, Güney İtalya’nın Campania bölgesindeki Erken Tunç Çağı köy yaşamına dikkat çekici bir şekilde dokunulmamış bir bakış bıraktı.

Afragola yerleşimi, günümüz Napoli’sinin yakınında, Vezüv Dağı’ndan yaklaşık 16 km uzaklıkta bulunuyordu. Patlamanın ardından, köy metrelerce kül, çamur ve alüvyon çökelleri ile kaplandı ve bu, bölgeye şaşırtıcı derecede bir koruma sağladı. Bu durum, Avrupa’daki bu çağdan kalma arkeolojik alanlar için oldukça nadir bir durum.

Bölgedeki koruma seviyesi ve korunmuş bitkilerin çeşitliliği nedeniyle, araştırmacılar patlamanın meydana geldiği yılın zamanını tam olarak belirleyip belirleyemeyeceklerini görmek istediler.

(İlgili: Herculaneum’da, Vezüv Patlaması Can Kurtaranı Tespit Edildi)

Afragola yerleşimi, 5.000 metrekarelik bir alan üzerinde kazıldı ve bu, onu İtalya’daki Erken Tunç Çağı’nın en kapsamlı araştırılan yerlerinden biri haline getirdi ve büyük bir arkeolog grubu örneklemeyi titizlikle gerçekleştirdi.

Araştırmayı yürüten Tiziana Matarazzo, “Alan olağanüstü, çünkü Afragola, Vezüv’ün devasa bir patlamasıyla gömüldü ve bize orada yaşayan insanlar ve yerel yaşam alanı hakkında çok şey anlatıyor. Bu durumda meyve ve tarım malzemeleri bularak, genellikle imkansız olan patlamanın mevsimini tespit edebildik.” diyor.

Matarazzo, patlamanın seyrinin, öncelikle kuzeydoğuya doğru kalıntılar gönderen dramatik bir patlamayla başlayarak farklı aşamalarda gerçekleştiğini açıklıyor. Bu, köylülere kaçmak için zaman verdi, bu yüzden site, Pompeii gibi diğer sitelerdekinin aksine insan kalıntılarını içermiyor. Ancak bölgeden kaçan yetişkin ve çocukların birkaç ayak izini içeriyor. Sonra rüzgarın yönü değişti ve Afragola’ya bol miktarda kül yağdı.

Matarazzo, “Son aşama, çoğunlukla kül ve su getirdi (freatomagmatik aşama olarak adlandırılır) ve bunlar çoğunlukla batıya ve kuzeybatıya, volkandan yaklaşık 25 km mesafeye kadar dağıldı.” diyor.

“Bu son aşama aynı zamanda köyü tamamen gömen aşamaydı. Kalın volkanik malzeme tabakası, bitkisel makro kalıntıların moleküllerinin yerini aldı ve sinerit adı verilen bir malzemede mükemmel dökümler üretti ve bu koşullar, malzemelerin birkaç bin yıl sonra bile bozulmaya karşı dirençli olduğu anlamına geliyordu.”

Yakındaki ormanda bulunan yapraklar da aşırı derecede sıcak olmayan çamur ve külle kaplıydı, bu yüzden sineritte yaprakların güzel izleri hala bulunabiliyor.

Araştırmacılar, köyün, İtalya’da Erken Tunç Çağı’nda insanların nasıl yaşadıklarına dair nadir bir bakış açısı sunduğunu söylüyor.

Matarazzo, “Bu dönemde Campania’da kulübeler vardı ama Yunanistan’daki insanların sarayları vardı. Bu kişiler muhtemelen gruplar halinde yaşıyorlardı ve belki bir ya da daha fazla kişi grubun liderliğini üstleniyordu.” diyor.

Yerleşimde ayrıca yakındaki ormanlardan toplanan tüm tahıllar ve çeşitli tarım ürünleri ve meyvelerin depolanmak ve muhtemelen tüm toplulukla paylaşılmak üzere toplandığı bir depo binası vardı.

Neyse ki, köydeki diğer kulübelerin aksine, bitki gıda deposu muhtemelen piroklastik malzemelerin gelmesi nedeniyle alev aldı. Gıda deposunun çöküşü, depolanan bitkisel materyallerin dolaylı olarak karbonizasyonunu mümkün kıldı.

Matarazzo, Tunç Çağı Campania Ovası’nın çeşitli tahıl ve arpa, fındık, meşe palamudu, yabani elma, kızılcık ve nar gibi zengin bir besin kaynağı çeşitliliğine ev sahipliği yaptığını ve bunların hepsinin de volkanik patlamanın ardından olağanüstü derecede iyi korunmuş olduğunu söylüyor.

Kanıtlar, köylüler yakındaki ormanlardan yiyecek depolarını toplarken sonbaharda meydana gelen patlamaya işaret ediyor. Matarazzo, olgun meyvelerle birlikte ağaçların tabanında bulunan yaprak izlerinin mevsimselliğin açık göstergesi olduğunu açıklıyor.

Burası, yüksek hızlı tren hattının yapılması sırasında ortaya çıkartıldı. Gelecekteki araştırmaların odak noktası, sığır, keçi, domuz ve balık dahil olmak üzere sahada bulunan hayvan kemiklerinin yanı sıra ayak izlerinin daha yakından incelenmesini içeriyor.

“Bu patlama o kadar olağanüstüydü ki, iklimi yıllarca değiştirdi. Plinian patlamasının oluşturduğu yükseklik, temel olarak uçakların uçuş yüksekliğine yükseldi. İnanılmazdı. Kül örtüsü o kadar derindi ki, siteye 4.000 yıl boyunca dokunulmadı – kimse orada olduğunu bile bilmiyordu. Şimdi orada yaşayan insanları öğrenip hikayelerini anlatacağız.”


University of Connecticut. 29 Eylül 2022.

Makale: Monica Stanzione et al. (2022). Preliminary archaeobotanical evidence from Early Bronze Age Afragola reveals the season of the Plinian eruption of the Pomici di Avellino (Southern Italy). Journal of Archaeological Science: Reports.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login