İtalya’da Canova’nın Ünlü Heykelinin Parmakları Kırıldı

İtalya’nın ünlü neo-klasik heykeltıraşlarından Antonio Canova’nın alçı heykelinin üzerine oturan bir turist, heykelin parmaklarını kırdı.

Selfie için poz veren Avusturyalı bir ziyaretçi heykelin ayak parmaklarını kırdı.

Selfie’ler son yıllarda müzeler için bir bela haline geldi ve dünya çapında değerli sanat eserlerine zarar veren birçok kazaya yol açtı.

BBC’nin haberine göre, 1757 yılında doğan Antonio Canova adına açılan müzede yaşanan olayda, heykeltıraşın en ünlü eserlerinden Paolina Borghese heykelinin alçı modeli zarar gördü.

(Portekiz’de Selfie Çeken Bir Turist 300 Yıllık Heykeli Parçaladı)

Antonio Canova Gypsotheca Müzesi olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Avusturyalı bir turistin, Paolina Borghese heykelinin üzerine oturarak iki ayak parmağının kırılmasına yol açtığını, ardından da olayı bildirmeden aceleyle müzeden uzaklaştığını bildirdi.

Müzenin açıklamasına göre, güvenlik görevlileri heykelin zarar gördüğünü birkaç dakika sonra fark ederek alarmı çalıştırdı. Kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu, Avusturyalı bir turist kafilesinde yer alan bir kişinin, selfie çekmek için heykelin üzerine oturduğu belirlendi.

Avusturyalı turistin müzedeki rezervasyon kaydı sayesinde kimliği belirlendi ve olay kolluk kuvvetlerine bildirildi.

İtalya’nın tanınmış sanat eleştirmenlerinden, Possagno Canova Vakfı Başkanı Vittorio Sgarbi “şuursuz barbar” diye tanımladığı turistin ülkesine dönmeden bulunması ve cezalandırılması çağrısı yaptı.

(Danimarka’da Bir Müzede Selfie Çekmek 750 Lira)

Possagno Belediye Başkanı Valerio Favero ise güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu yönündeki eleştirileri, “Medeniyet yoksunlarına karşı hiçbir tedbir sanat eserlerini korumaya yetmez.” diye yanıtladı.

1804 yılında yapılmış alçı heykel, 1917 yılında I. Dünya Savaşı’nda sırasında bombaların müzeye çarpmasından sonra hayatta kalmıştı. 2004 yılında yapılan restorasyon ile figürün kopmuş kafası yeniden yerleştirildi ve kumaş, el ve ayaklardaki hasar onarıldı.

İtalya’da önerilen yeni yasa, sanat eserinin tahrip edilmesi için verilen azami cezayı 100.000 € (117.000 $) para cezası üzerine sekiz yıl hapis cezasına çıkarabilir.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login