İstanbul’da Tarihi Surlara Çatı Yapıldı ve Düğün Salonu Açıldı

İstanbul’daki en eski yapılardan biri olan ve Dünya Miras Listesi’ne alınan 1600 yıllık tarihi İstanbul surlara çatı monte edilip düğün salonu açıldı.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ‘nitelikli portatif örtü’ izni verince, Fatih Belediyesi, İstanbul’un en eski yapılarından olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan tarihi surlara çatı monte edip, düğün salonu açtı. Belediye’ye göre, Koruma Kurulu kararıyla monte edilen çatının surlara hiçbir zararı yok.

Fatih Belediyesi’ne ait Topkapı Sosyal Tesisleri’nin bitişiğinde bulunan, belediyenin düğün organizasyonları amacıyla kiraladığı alan için, yüzlerce yıllık tarihi surların üzerine dışarıdan da görülen bir çatı monte edildi.

Fatih Belediyesi tarafından 2015 yılında bir rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlanarak İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu. Projeyi inceleyen kurul, 12 Mayıs 2016’da, İstanbul’un en eski yapılarından olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan tarihi surlara, ‘nitelikli portatif örtü’ sistemi kurulabileceğine karar verdi. Kurulun bu kararı üzerine, açık hava düğün ve organizasyonlarında kullanılan sur bölgesine, Fatih Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz eylül ayında yaklaşık 3 metre yüksekliğinde açılıp kapanabilen bir çatı monte edildi.

“Sur duvarlarıyla teması yok”

Söz konusu açılır kapanır çatının surlara zarar vermediğini savunan Fatih Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Yapılan uygulamanın, sur duvarları ile hiçbir şekilde teması yoktur ve kurul kararına uygun olarak yapılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Hareketli çatının çirkin bir görüntü ortaya çıkardığını söyleyen Fatih Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu ise, “Surların bitişiğinde bulunan sosyal tesis için inşa edilen hareketli çatıyı inceledim. Duvarlara monte edilmemiş. Ancak çirkin bir görüntü ortaya çıkmış. Surların dışından da görünüyor. Bu konuyla ilgili şikâyette bulunacağız” diye tepki gösterdi.

“Surların kimliğiyle ilgisiz kullanım”

İstanbul surlarına yapılan hareketli çatının yüzlerce yıllık tarihi dokuyu bozduğunu savunan Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi ise konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Bu surlarda uygulanacak her proje surların kimliği göz önüne alınarak uygulanmalıdır. Surlara verilecek işlevler kültür varlığının korunmasına hizmet etmeli ve alanın bütüncül olarak algılanmasını engellememeli. Topkapı Sosyal Tesisi ise tüm bunların aksine kara surlarının bir bölümünde miras alanının kimliğiyle ilgisiz bir kullanım şekline neden olmakta, bu tarihi doku düğün ve benzeri etkinlikler için bir ‘konsept’ malzemesi olarak pazarlanmaktadır.”

“Evrensel koruma ilkelerine uygun değil.”

2016 Eylül’de, İstanbul Fatih Belediyesi’ne ait Topkapı Sosyal Tesisleri’ni genişletmek için 1600 yıllık İstanbul surlarının tahrip edildiği iddia edilmişti.

Konu ile ilgili olarak Kara Surları ve çevresi için bütüncül bir koruma anlayışı geliştirilmesi gerektiğini belirten Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Yiğit Ozar, “Bu alana yapılan müdahaleler bu bütüncül anlayış çerçevesinde yapılmalı.” demişti.

Arkeofili’ye açıklama yapan Ozar sözlerine şöyle devam etmişti;

“Ne yazık ki Kara Surları çevresindeki pek çok uygulama gibi bu uygulama da böyle bir anlayışın ürünü değil. Orada yapıldığı ilk günden beri yanlış bulunan sosyal tesislerde yapılan genişletme çalışmalarının ve hafriyat hakkında ilgili kurumlardan bilgi isteyecek, uygulamanın surlar üzerindeki etkisini araştıracağız. Ancak, bu uygulamalar iddia edildiği gibi koruma kurulu izniyle yapılmış olsa dahi kara surları çevresindeki surlar yada kültürel peyzajla ilişkisi olmayan bu müdahalelerin evrensel koruma ilkeleri bağlamında doğru olmadığı açık.”

1600 Yıllık İstanbul Surlarının Sosyal Tesis İçin Yıkıldığı İddia Edildi


Hürriyet. İdris Emen. 27 Şubat 2017.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply