İsrail’de Sel Sonucu 1500 Yıllık Şaraphane Bulundu

İsrail’de Akdeniz ve Samarya Dağları’nın arasında kalan Sharon vadisinde, şiddetli bir fırtına sonrasında iyi korunmuş 1,500 yıllık bir şaraphane açığa çıktı.

şaraphane1İsrail Eski Eserler Kurumu arkeoloğu  Alla Nagorski, yakında doğalgaz borularının döşeneceği kazı alanının sel ve dolu yüzünden zarar gördüğünü ve şaraphanenin bu vesileyle keşfedildiğini söyledi.

Alandaki su pompa ile boşaltıldıktan sonra çok iyi korunmuş durumda olan şaraphane açığa çıktı. Nagorski şaraphanenin etkileyici ve nadir olduğunu söyledi.

“Şaraphanenin inşası ve mühendisliği üzerine çok düşünülmüş olduğu aşikar. Üzüm cenderesi devasa boyutlarda- 3 metre çapa ve 2 metre derinliğe sahip. Burada 2 metreküp şarap sığabilir” diyor Nagorski.

şaraphane3Sharon vadisinin kuzey kısmı, İsrail’in en eski şarap üretimi bölgesi olarak görülüyor. Nagorski bir zamanlar şarap endüstrisinin geliştiği vadide birçok başka şarap presinin de keşfedildiğini söyledi. Ayrıca şarap kavanozlarının saklandığı bir depo da ortaya çıkarılmış.

İsrail’in şarap endüstrisi kıyı şeridindeki üzüm bağları üzerine kurulu olsa da, son 20 sene içinde şarabın daha eski bir tarihi olan kuzey bölgeler, üzüm bağı sayısı açısından en büyük şarap bölgesi haline geldi.

şaraphane2

The Jerusalem Post
Fotoğraflar: İsrail Eski Eserler Kurumu

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login