İspanya’da Bilinen En Eski Neandertal Ahşap Aleti Bulundu

Kuzey İspanya’da yürütülen arkeolojik kazılarda, Neandertallere ait yaklaşık 90.000 yıllık ahşap aletler ortaya çıkarıldı.

Neandertallere ait 90.000 yıllık ahşap aletler. C: Joseba Rios

Kuzey İspanya’daki arkeolojik kazılar, Neandertal yaşam alanlarının çeşitli bölümlerini ve ahşap kalıntıları ortaya çıkardı. Kazılarda çok iyi korunmuş iki ahşap alet ortaya çıkarıldı; Bunlardan biri 15 cm uzunluğunda bir kazma sopası.

Bask Bölgesi sahilinde (Kuzey İspanya) Aranbaltza bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar, korunmuş ahşap kalıntıları ile birlikte Neandertallerin yaşam alanlarını ortaya çıkardı. 15 cm boyutunda ahşap bir kazma sopası da bulgular arasında.

Bu aletin ayrıntılı analizi ve ahşap kalıntıların etrafındaki çökeltinin ışıldama tarihlendirmesi, aletin yaklaşık 90.000 yıl önce gömüldüğünü ve yani Neandertaller tarafından yapıldığını gösteriyor.

(İlk Defa Neandertallerin Yaptığı Mağara Resimleri Bulundu)

Mikro-CT analizi ve alet yüzeyinin yakından incelenmesi, bir porsuk ağacı gövdesinin uzunlamasına iki yarıya kesildiğini gösterdi. Bu yarılardan bir tanesi bir taş aletle kazınmış, sertleştirmek ve sivri bir morfoloji elde etmek için, kazımanın kolaylaşması adına ateşle müdahale edilmiş.

Alete yapılan kullanım-aşınma analizi ise, bu aletin gıda ve çakmaktaşı aramak ya da sadece zeminde delik açmak için kullanıldığını ortaya koydu.

Neandertallerle ilişkili olarak ahşap aletlerin bulunması çok nadir bir olay çünkü organik malzemeler çok çabuk çözünüyor. Sadece Aranbaltza’nın su çeken tortuları gibi çok spesifik ortamlarda ahşap teknolojisinin kanıtlarını bulmak mümkün olabiliyor. Dolaylı kanıtların da daha önceden işaret ettiği gibi, bu tip teknoloji Neandertal günlük yaşamında da kullanımdaydı.

(Avrupa’daki Son Neandertallerin Genetik Tarihi Oluşturuluyor)

Daha önce İber Yarımadası’nda, Neandertallerle ilişkili ahşap aletler, yalnızca Abric Romani’deki (Katalonya) travertenlerde bulunmuştu ve Avrupa’nın geri kalanında sadece dört alanda (Denizde Clacton, Schöningen, Lehringen ve Poggeti Vechi), bulunmuştu. Bu nedenle, Aranbaltza’daki gibi bulgular, Neandertal teknolojisini ve ahşap kullanımını araştırmak için çok önemli.

Aranbaltza’daki arkeolojik proje, 2013 yılında Chatelperronian kültürü olarak adlandırılan, Batı Avrupa’daki son Neandertalleri araştırmak için başlatıldı. Devam eden kazılarda en geç 44.000 yıllarına tarihlenen farklı Neandertal yaşam alanları ortaya çıktı. Bu da Aranbaltza’yı, Neandertal evrimi ve davranışsal değişkenliği araştırmak için istisnai bir alan yapıyor.

(Neandertaller 171.000 Yıl Önce Alet Yapmak için Ateş Kullanmış)


Science Daily. 3 Nisan 2018.

Makale: Joseba Rios-Garaizar, Oriol López-Bultó, Eneko Iriarte, Carlos Pérez-Garrido, Raquel Piqué, Arantza Aranburu, María José Iriarte-Chiapusso, Illuminada Ortega-Cordellat, Laurence Bourguignon, Diego Garate, Iñaki Libano. 2018. A Middle Palaeolithic wooden digging stick from Aranbaltza III, Spain. PLOS ONE.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login