İskoçya’daki bir müze koleksiyonunda, yaklaşık 80 yıldır depoda duran, 2000 yıldan daha eski benzersiz bir mumya örtüsü tekrar keşfedildi.
MÖ. 9 yılına tarihlenen mumya örtüsü, Antik Mısır koleksiyonunun derinlemesine araştırılması esnasında tesadüfen bulundu.
Antik Akdeniz koleksiyonlarının kıdemli küratörü Dr. Margaret Maitland, ambalaj kağıdına sarılı şekilde bulduğu mumya örtüsünün üstünde, 2. Dünya Savaşı zamanında küratörlük yapan bir kişinin zarf içindeki notunu da buldu. Notta, ambalajın içindekinin Antik Mısır’dan getirildiği yazıyordu. Kahverengi ambalaj kağıdıyla sarılmış olan tabut kapağı, 1940’lı yılların ortalarından beri depoda duruyordu.
Konservatörler mumya örtüsünü hafifçe nemlendirerek elyafların daha az kuru ve kırılgan hale gelmesini sağladı. Bu işlem, konservatörlerin örtüyü dikkatlice çıkarmalarını sağladı ve 24 saat sürdü.
Örtüdeki hiyeroglif yazıtlar sahibinin kimliğini ortaya çıkardı. Bu örtünün sahibi, Roma döneminde yüksek görevli Montsuef ve eşi Tanuat’ın daha önce bilinmeyen oğluydu. Ayrıca örtüdeki resim, ölen kişinin tanrı Osiris olarak betimlendiğini gösteriyor.
Dr Maitland, “Koleksiyonlarımızda bu derece önemli bir eseri, bu kadar iyi bir durumda keşfetmek her küratörün hayalidir. Ambalajı açmadan önce, alttan gözüken renkli resimlerden yola çıkarak bunun bir mumya örtüsü olabileceğini düşünmüştük. Fakat hiçbirimiz ambalaj çıktığında olağanüstü bir figür göreceğimizi hayal edemedik. Örtü, günümüze kadar çok iyi korunmuş olmasıyla oldukça nadir bir eser ve sıradışı bir sanatsal tarzı var. Dolayısıyla Roma dönemi’nde yapıldığını düşünüyoruz fakat yine de belirgin bir şekilde kendine özgü.” diyor.
Antik Mısır’da mumyalamayı takiben, mumya örtüsü tabuta konmadan önce bedene sarılırdı. Roma dönemindeki Mısır’da ise, tabut kullanımının azalmasıyla mumya örtülerinin önemi daha da arttı. Uzmanlar tam boyutta ve renkli resimlerin olduğu keten örtünün çok nadir bir eser olduğunu söylüyor.
Küratörler, örtünün sahibinin MÖ. 9 yılında öldüğü kayıtlarda geçen Montsuef ve Tanuat ile direkt bağlantısından dolayı, örtünün de bu döneme tarihlenebileceğini söylüyor.
Örtü, Thebes kentinin tam karşısında kurulan Roma dönemi mezarlığında, yaklaşık 1290 yıllarında yapılmış bir mezardan çıkarılmış. İlk olarak bir kentin şefi ve karısı için yapılan mezar, daha sonra yağmalanmış ve MS. 1. yüzyıla kadar defalarca kez mezar olarak kullanılmaya devam etmiş. Mezar son olarak 19. yüzyılda gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda tekrar açılmış.
80 yıl sonra yeniden keşfedilen 2000 yıllık keten örtü, İskoçya Ulusal Müzesi’nde bulunan ve aynı mezardan çıkarılan birkaç eserden yalnızca biri.
BBC. 9 Mart 2017.
You must be logged in to post a comment Login