IŞİD’in Eser Kaçakcılığında Türkiye Büyük Rol Oynamakta

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’ni en önemli gelir kaynaklarından biri eser kaçakcılığı. Bu ticaretin detaylarına ise BBC’den Simon Cox ulaşmış.

Aracılardan Biri Türkiye’de Yaşayan Ahmed

Cox’un haberine göre eserlerin Avrupa’ya kaçırılma işlemi Türkiye ve Lübnan üzerinden gerçekleşmekte ve bu eserlerin ticareti ise bazı aracılar üzerinden yürütülmekte. BBC bu aracılardan biri olan ve şu an Türkiye’nin güneyinde bir kentte yaşayan bir Ahmed isimli bir aracıyla görüşmüş. Ahmed yeri gizli tutmak adına ise bulunduğu kenti söylemiyor.

Aslında Suriye’nin doğusundan yani IŞİD’in merkezini olan Rakka etrafından gelerek Türkiye’ye yerleşmiş. Türkçe konuşmayı bildiği için yerel tacirlere eşya satıp satamayacağını soranlarla da içli dışlı.

Skype üzerinden yapılan konuşma sırasında Ahmed, içinde tarihi eserler bulunan bir battaniyeyi BBC’den kendisiyle kontak kuranlara gösteriyor.Battaniye içinde son birkaç ay içinde yapılan kazılarla ortaya çıkarıldığını belirttiği hayvan, insan figürinleri, bardaklar, vazolar, paralar bulunmakta.

IŞİD Merkezi Rakka Tarihin Göbeğinde

Ahmed ayrıca eserlerinin Rakka yakınlarından geldiği belirtiyor. Suriye’nin doğusunda Fırat kıyısında bulunan şehrin etrafı tarih öncesi ve sonrası için oldukça önemli bir bölge yani oldukça önemli bir kültür birikimin ortasında bulunmakta. (Bkz: Abu Hureyya – Mureybet)


 

 

 

 

 

 

 

 

Ahmed ayrıca IŞİD’in eserlerin ticaretini oldukça etkin bir şekilde kontrol ettiğini de belirtiyor. Bunun yanında IŞİD eserleri kaçırmak adına kaçak kazı yapan herkesin müfettişlerinden izin alması konusunda da oldukça sıkı davranıyor. Bu müfettişler eserleri denetliyor, dinen uygun olmayan eserleri yok ediyor. Özellikle de insan figürinlerine hiç af yok, putperestlik göstergesi olduğu için hepsi yok ediliyor.

Neolitik Döneme Ait Bir Eser 1,1 Milyon Dolara Satılmış

Ahmed gösterdiklerinin ise gözden kaçanlar olduğunu söylüyor. Verginin her şey olduğunu söyleyen Ahmed bu eserlerden %20 vergi kesildiğini söylüyor.

BM ise geçen hafta Suriyeden tarihi eser ticaretini tamamen yasaklayan bir karar açıkladı.

Eser ticaretindeki ana öğeler ise taşlar, heykeller ve altın ve Ahmed bunların oldukça karlı olabildiğini söylüyor.

Ahmed ayrıca MÖ. 8500 yıllık olduğu düşünülen bir parçanın 1.1 milyon dolara satılabildiğini gördüğünü belirtiyor.

Ahmed eserlere oldukça yüklü bir miktar ödediğini söylüyor. Eserleri kazıları yapan kaçakcılardan aldığını sonrasında kendisinin Türkiye’deki tüccarlar ile bağlantıya geçeceğini ve onların da bu eserleri Avrupa’daki alıcılara aktaracağını söylüyor.

 

SOL HABER

BBC NEWS

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply