IŞİD, Suriye’nin Deyrizor bölgesinde yer alan Dura-Europos Antik Kenti’ne ait tarihi eserleri parçaladığı bir video yayınladı.
Örgütün put olarak tanımladığı tarihi eserleri balyozla parçaladığını gösteren video, IŞİD’in Amaq ajansı tarafından paylaşıldı. Görüntülerde, örgütün arkeoloji komitesinden olduğu belirtilen bir kişi, elinde bir balyozla tarihi eserleri parçalıyor.
Suriye yıllardır devam eden çatışmalar nedeniyle çok sayıda tarihi eser hasar gördü, bilinçli olarak yok edildi veya yurtdışına kaçırıldı.
Dura-Europos Antik Kenti Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından 2014 yılında yağmalandı. IŞİD, yok ettiği tarihi eserlerin buradan yağmalandığını ve Irak sınırına yakın Ebu Kemal kentinin batısında ele geçirildiğini açıkladı.
IŞİD daha önce de Suriye’de çok sayıda tarihi eseri İslami yorumlarına aykırı olduğu gerekçesiyle parçaladı. Bunların arasında Palmira antik kentindeki eserler de bulunuyor.
1980 yılında UNESCO Dünya Mirası ilan edilen Palmira’daki çalışmaları yürüten arkeolog Halid Esad da IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesinin ardından öldürülmüştü.
Dura-Europos, Fırat Nehri’nin sağ kıyısında inşa edilmiş bir Helenistik, Parthian ve Roma sınır kentiydi. Helenler tarafından MÖ. 300 yıllarında kurulduğu tahmin edilen Dura-Europos Antik Kenti, MÖ 113 yılında Partlar tarafından fethedildi ve MS 165 yılına kadar onların elinde kaldı. Part yönetimi altındaki kent, önemli bir il idari merkezi haline geldi. Romalılar, MS 165 yılında Dura-Europos’u kararlılıkla ele geçirdi ve MS 256-7 yıllarında Sasanilerin kuşatmasına kadar Mezopotamya’daki en doğu kalesi olarak büyük ölçüde büyüttü. Sasanilerin kenti ele geçirmesinden sonra antik kentin nüfusu başka bir yere sürüldü. Terk edildikten sonra kent kumla örtüldü ve gözden kayboldu. Dura-Europos, dünyanın en eski Hıristiyan kilisesine, zengin dekorasyonlu bir sinagoga, çok sayıda tapınağa ve Roma devri yapılarına ev sahipliği yaptı.
Arkeolojik açıdan son derece önemli olan Dura-Europos Antik Kenti, MS 257’de fethinden sonra terk edildiği için üzerine hiçbir yapı yapılmadı. İmparatorlukların arasında kurulmuş olması, kentin kültürel geleneklerin bir araya geldiği bir yer olmasını sağladı. Bugüne kadar sayısız tapınak, duvar süslemeleri, yazıtlar, askeri teçhizatlar, mezarlar ve hatta Sasani kuşatmasının dramatik kanıtları da dahil olmak üzere dikkate değer birçok bulgu ortaya çıktı.
BBC. 14 Mayıs 2017.
You must be logged in to post a comment Login