İrlanda Kıtlığı Kurbanları Dişlerini Çürütecek Kadar Sigara İçiyordu

Yapılan araştırmaya göre, İrlanda’daki Büyük Kıtlık kurbanları, çürümüş dişlerinin nedeni olan ağır sigara içicisiydi.

26-35 yaşlarında bir erkeğe ait bu kafatasında, İrlanda Kıtlığı döneminden kalma diş çürüğü, diş kaybı, apseler, diş taşı (tartar), periodontal hastalık ve kil-boru izleri görülüyor. C: Jonny Geber

Söz konusu araştırma, 1847-1851 yılları arasında Kilkenny Birliği Çalışma Evi’nde ölen 363 yetişkin Büyük İrlanda Kıtlığı kurbanının dişleri üzerinde gerçekleştirildi. Bu insanların kalıntıları, 2005 yılında arkeologlar tarafından işaretlenmemiş bir toplu mezarlıkta keşfedilmişti.

Bulgular, kıtlık mağdurlarının çoğunun ağız sağlığının kötü olduğunu gösterdi. Yetişkinlerin yüzde 80’inde diş çürümesi vardı ve yarısından fazlasının eksik dişleri vardı. Ayrıca dişlerinde pipo izlerini gösteren belirtiler de vardı.

(Antik Dişlerde İlk Defa Nikotin Tespit Edilebildi)

Bu, tarihsel bir nüfusun arkeolojik bir örneğinde sigara ve ağız sağlığı arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

Profesör Eileen Murphy, bu araştırmanın sigara içiciliğinin ağız sağlığını nasıl etkilediğinin tam olarak anlaşılmamış olduğunun klinik olarak anlaşılması açısından önemli olduğunu açıklıyor.

Murphy, “Bunun yanı sıra, bu çalışma aynı zamanda Büyük Kıtlık zamanında, Victoria İrlanda toplumundaki işçi sınıflarının yaşam koşullarına dair benzersiz bir bakış açısı veriyor.”

“Sigara içmek, bu insanlar için yaşamın önemli bir parçasıydı; kötü sosyal koşullar ve çok sert ve zor bir hayattan zevk alabilecekleri bir alışkanlıktı, ancak onların kötü sağlığına katkıda bulunmuş olabilirdi.”

“19. yüzyıldan kalma çok sayıda tarihsel kayıtlara rağmen, yoksul ve emekçi sınıfların tecrübeli yaşam koşulları hakkında çok az şey biliniyor.”

(Shakespeare’nin Bahçesinde Bulunan Pipolardan Esrar Çıktı)

Dr. Jonny Geber, “İncelenen dişlerin kötü durumunun, hem erkeklerde hem de kadınlarda, patates ve sütle beslenmekten ziyade yaygın pipo içimi nedeniyle olduğuna inanıyoruz, çünkü aynı diyete ilişkin 20. yüzyıl nüfusunun karşılaştırmalı bir araştırması zayıf ağız sağlığına dair aynı kanıtlara sahip değildi.” diyor.

“Çalışmamız, sadece ağız sağlığınızı etkileyen diyetin değil, diğer birçok faktörün de bulunduğunu gösteriyor. Ve sigara içmenin Kilkenny popülasyon örnekleminde önemli bir faktör olduğunu düşünüyoruz.”

“İskeletlerin çoğunda dişlerin arasındaki bir borunun sıkıca tuttulmasından ya da kil boru yüzeylerinden kaynaklanan izler, hem erkeklerde hem de kadınlarda sigara içmenin kanıtıydı.”

“Bu çalışma, sigara içmenin sadece sağlığınız için kötü olmadığını, aynı zamanda dişleriniz için de kötü olduğunu gösteren kanıtlara katkıda bulunuyor.”


Phys. 24 Ekim 2018.

Makale: Geber, J., & Murphy, E. (2018). Dental markers of poverty: Biocultural deliberations on oral health of the poor in mid‐nineteenth‐century Ireland. American journal of physical anthropology.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login